Wernblom avgjorde Norrlandsderbyt

HOCKEY

Perra Johansson: ”Vi hade bra grepp”

Med sina två mål i powerplay i sista perioden avgjorde Skellefteås Magnus Wernblom det publiktäta och heta norrderbyt mot Luleå.

– Han låg i topp bland mina spelare, tätt följd av alla de andra, sade hemmatränaren Per-Erik Johnsson efter 3–1.

Det råder inga tvivel om att Magnus Wernblom är värdefull för Skellefteå. Och seger med 3–1 för hans lag mot Luleå var rättvis.

Egentligen var det inte bara Wernbloms förtjänst att Skellefteå vann. Västerbottningarna var vassare än norrbottningarna som hade uppenbara svårigheter att skapa något framåt. Dessutom gjorde Skellefteå sin defensivt bästa hemma match. Bland annat tack vare att den tidigare skadade backen Kari Haakana är tillbaka och att backkollegan Libor Prochhazka har tillkommit.

– De är lugna, trygga och ger stabilitet. Sedan har även en del andra brickor fallit på plats. Det är inte bara backarna som sköter försvaret, sade ”Perra” Johnsson.

Fullsatt

Precis som det ska vara så var det fullsatt och hög stämning på läktarna i norrderbyt. Tätt, hög fart och intensivt på isen.

– Vi mötte ett duktigt Skellefteå i dag, sett över hela matchen var de bättre, sade Luleås assisterande tränare Jens Hellgren.

Första perioden var jämn med flera fina målchanser åt båda håll.

Andra perioden var också jämn, men inte lika publikfriande och händelserik som den första.

– Vi hade bra grepp i första, men ännu bättre i andra. Vi släppte aldrig in Luleå på mål, sade Perra Johnsson.

Hemmalaget hade sista perioden. Luleå fick visserligen en kanonstart då Skellefteå dragit på sin två utvisningar och kunde göra 1–1 i powerplay.

Wernblom x2

Glädjen för norrbottningarna förstördes i nästa minut då poängmaskinen Magnus Wernblom slog till och gjorde 2–1 för sitt Skellefteå. Wernblom andra mål betydde 3–1, vilket blev avgörande. Efter Moras Pavel Brendl är han nu elitseriens bäste målskytt trots missade matcher på grund av skada.

I Skellefteå är Wernblom redan nämnd. Backen Libor Prochhazka är både spelskicklig och hård i kroppen. Forwarden Johan Ramstedt har knappast varit bättre tränad någon säsong.

Dessutom skötte sig Andreas Hadelöv utmärkt i kassen.

Lubos Bartecko som gjorde säsongsdebut för Luleå hade svårt att få spelet att flyta, detsamma gällde för hela laget. Det hjälpte inte att Mattias Modig i kassen motade massor av puckar.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM