Hyllade – trots prestigeförlusten

HOCKEY

”Laget är inne i en positiv trend”

Tre Kronor missade segern i Karjala cup – men tunga experter hyllar ändå landslaget.

– Värdegrunden som Bengt-Åke Gustafsson och Mats Näslund står för verkar bidra till att landslaget presterar, säger SVT:s Niklas Wikegård.

Foto: Scanpix
Nära, nära... Mika Hannula skapade ett jätteläge till kvittering, men Tre Kronor förlorade prestigemötet mot Finland med 1–2 och missade turneringssegern i Karjala cup.

Tre Kronors svit på fem raka segrar bröts efter 1–2 mot Finland i avslutningsmatchen, men hockeylandslaget lämnar ändå Helsingfors och Karjala cup efter ett trendbrott.

Tunga hockeyexperter tror att det landslag som efter jättesmällarna i Nagano-OS 1998, Salt Lake City 2002 och World Cup 2004 är på väg att hitta tillbaka till ett framgångsrecept.

”Spelförande”

– Tre Kronor är inne i en positiv trend, vi har till och med varit spelförande mot tjeckerna och ryssarna i den här turneringen, säger Ingvar ”Putte” Carlsson till SVT.

Säsongen 2005/2006 har ett fokus: stjärnspäckade OS i Turin i februari.

Carlsson efterlyser att ett team av specialister byggs upp runt Tre Kronor för att undvika ett nytt misslyckande,.

– Man måste ha en strategi för hur killarna som kommer från olika håll ska bli ett team. Det är kort om tid i förberedelserna och en grupp individer ska snabbt bli ett fungerande kollektiv. Det individuella kunnandet finns, absolut – men det gäller att få ihop det, säger Carlsson.

Mängder av chanser

Mot Finland i Hartwall Arena hamnade Tre Kronor i ett 0–2-underläge i den första perioden efter att Stefan Liv tvingats släppa in två mål i spel i numerärt underläge.

Fredrik Emwall sköt hopp åt Sverige 9.40 in i mittronden – avslutningen efter att ha trampat igenom det finska försvaret och ställts ensam med Fredrik Norrena var klinisk.

Sverige skapade plötsligt mängder av chanser och en kvitteringspuck – som hade räckt för turneringsseger – kändes nära.

Högdramatiskt slut

I den tredje perioden började Finland successivt att bevaka sin ledning och slutet blev högdramatiskt.

I powerplay, med mindre än två minuter kvar att spela, fick Mika Hannula ett jätteläge att vinna cupen åt Sverige, men skottet från nära håll reflexräddades av Norrena.

Bengt-Åke Gustafsson tog efter en time out ut Stefan Liv för att med spel sex mot fyra skapa förutsättningar till en svensk matchvinnarpucken.

– Jag tycker inte att den finska segern var rättvis. Det var Fredrik Norrena som vann den här matchen åt Finland, analyserade SVT-experten Johan Tornberg.

Läs också:

Slutställning Karjala

Anders Burström