REGISSÖR: HITCHCOCK

HOCKEY

Sportbladets Mats Wennerholm: Han ska leda Foppa & Flyers till succé i nya NHL

PHILADELPHIA

Brittiske regissören Alfred Hitchcocks filmer var två timmars gastkramande spänning och sedan ett oväntat slut.

Ungefär som en hockeymatch.

I Philadelphia heter regissören också Hitchcock.

Men han vill helst slippa rysare.

Foto: TROR PÅ MÅNGA MÅL Philadelphia Flyers coach Ken Hitchcock tror att det nya måttet på rinken medför målrika matcher i NHL.

Ken Hitchcock är den lille runde 51-åringen från Edmonton i Kanada, som tog Dallas Stars till Stanley Cup-seger 1999. Han bestämmer Philadelphias öde mer än någon annan den här säsongen, hans tredje i klubben.

Men precis som alla andra 30 huvudcoacher har han använt försäsongen till att klura ut vad de nya regeländringarna kommer att ställa till med.

Svaret: Det är ett helt nytt spel, precis som marknadsförarna i NHL påstår. Det kommer att bli fler mål, fler målchanser - och massor av utvisningar.

Jag har pratat mycket med Hitchcock de här dagarna i Philadelphia och han har tillbringat massor av tid på sitt kontor med taktiktavlan framför sig.

Mer spelrum i power play

Han borde veta. Men den största skillnaden han upptäckt är överraskande:

- Ja, det som kommer att påverka absolut mest är att anfallszonen ökat i storlek. Det kommer bli nästan omöjligt att försvara slottet och skära av alla ytor som gick tidigare, säger han.

Ytorna blir ännu större i power play och det kommer att ge massor av mål, enligt Ken Hitchcock. Han tror att effektiviteten i power play kommer att öka till 25 procent den här säsongen. Försvarande lag kommer att ha en meter extra upp till backarna på blå linje. Det kommer att blir mer spelrum och fler diagonalpassningar.

- Jag har fått tänka om. Med alla utvisningar kommer det att handla om att ha de bästa power play-uppställningarna i ligan. Spel fem mot fem kommer att ha mindre betydelse.

Att red line-offside försvunnit kommer däremot inte att ha någon större betydelse. Att målvakterna krympt kommer att ha en marginell effekt.

- Men räddningsprocenten kommer att sjunka rejält, säger Hitchcock.

Domarna kommer att vara stenhårda med sin nolltolerans. I träningsmatcherna har det varit kö till utvisningsbåsen. Det räcker att nudda en motspelare med klubban för att åka ut. Och enligt NHL kommer det att förbli så.

- Det är bara för spelarna att lära sig.

I det nya NHL kommer därför en spelare som Peter Forsberg att spela en ännu större roll än tidigare - om det nu är möjligt.

Fler derbymatcher - ojäömna grupper

Men han är Philadelphias viktigaste spelare då han är playmaker i förstauppställningen i power play, där Philadelphia var tredje mest effektiva lag i träningsmatcherna.

I Sverige är elitseriens derbygrupper ifrågasatta för sin sportsliga orättvisa.

Men i NHL kan det slå ännu hårdare mot vissa lag.

En ändring som glömts bort är att NHL-lagen nu möts hela åtta gånger inom varje division.

Det kommer att gynna många lag.

Ta Stanley Cup-mästarna Tampa som spelar i svaga Southeast Division och möter tippade bottenlagen Carolina, Florida och Washington i 24 matcher.

Det blir många gratispoäng.

Jämför det med Northeast Division med Ottawa, Montreal, Boston, Toronto och Buffalo. Eller Philadelphias grupp med båda New York-lagen Rangers och Islanders, Pittsburgh och New Jersey. Stenhårt.

Svensklaget Detroit har också fördelen av en svag division med totalt 32 matcher mot Nashville, Columbus, Chicago och St Louis. Vissa lag kommer definitivt att ta sig till slutspel lättare än andra.

Där hemma ser elitserien oväntat förutsägbar ut.

Inga skrällar alls än så länge i tabellen.

Frölunda är snart om Brynäs och då har vi de fyra givna topplagen högst upp.

Veckans NHL-femma

Veckans elitseriefemma

Mats Wennerholm