Bröderna Jönsson startar OS-uppladdningen i Timrå

HOCKEY

”Det blir en viktig genomkörare”

För tolv år sedan vann de OS-guld tillsammans i Lillehammer. Om en vecka är det nedsläpp i den olympiska hockeyturneringen i Turin.

På isen i Tre Kronors tröjor finns åter igen de skånska bröderna Jörgen Jönsson (Färjestads BK) och Kenny Jönsson (Rögle BK).

– Det känns otroligt stort att få spela sitt fjärde OS – och det är ju häftigt att få ha brorsan med i laget, säger Jörgen Jönsson.

Just OS-finalen i Lillehammer 1994 är ett av 33-årige Jörgen Jönssons skönaste hockeyminnen, där Peter ”Foppa” Forsbergs straffmål och Tommy Salos avgörande räddning skickade hela Sverige in i ett glädjerus.

– Det kändes sagolikt skönt att få ta emot OS-guldet. Den känslan vill jag gärna uppleva igen.

Men Jörgen Jönsson har också haft tuffare stunder på en OS-rink. Minns bara Vitryssland...

Större press i OS

– Det är speciellt med OS. Det är ett enormt fokus på tävlingarna. Här handlar det ju inte bara om ishockey, utan all världens idrottsintresse riktas mot det som sker i skidspår, backar och på isrinkarna. Ett OS-guld får man glädja sig åt i fyra år, och ett misslyckande tvingas man leva med i fyra år. VM spelas ju varje år och då får resultaten inte samma betydelse, det finns ju chans till revansch redan om ett år, säger Jörgen Jönsson.

Bröderna Jörgen och Kenny Jönsson har hunnit uppleva en hel del stora turneringar tillsammans i Tre Kronor – tre VM, två OS och ett World Cup.

Innan det är dags för nedsläpp i OS-turneringen mot Kazakstan om en vecka ska Jörgen och Kenny och de andra spelarna i Tre Kronor hinna med två landskamper – mot Slovakien i Timrå på torsdag och mot Schweiz i Lugano på söndag.

Bara fyra spelare

Det är dock endast fyra spelare som följer med från de två landskamperna till OS-turneringen i Italien. Det är bröderna Jörgen och Kenny Jönsson samt HV-spelarna Stefan Liv och Mika Hannula.

Vad har då landskamperna mot Slovakien och Schweiz för betydelse?

– Det är otroligt viktigt faktiskt. För alla spelare som får chansen att spela i Tre Kronor står ju platser i VM-laget på spel. Men det handlar också om att vi spelare ska visa att den svenska modellen fungerar på isen. Att vi kan prestera ett spel efter de idéer och den filosofi som Bengt-Åke Gustafsson vill ska prägla Tre Kronors spel. Det är detsamma oavsett om det gäller en landskamp eller en OS-match, säger Jörgen Jönsson.

För lillebror Kenny, 31 år, har landskamperna stor betydelse.

– Det blir en viktig genomkörare i ett högre tempo och ett mer intensivt spel än vad jag möter i vardagen, säger backen Kenny Jönsson som nu lämnat NHL och spelar andra säsongen för Rögle i allsvenskan.

Elitseriens bäste målvakt

Tre Kronors coach Bengt-Åke Gustafsson behöver inte lägga någon större möda på att kartlägga motståndarna i torsdagens landskamp i Timrå. I Slovakien finns knappt någon spelare som åker vidare till OS. Jo, Modos supermålvakt Karol Krizan, som varit överlägset bäst i elitserien i höst och vinter.

– Vi vet tämligen väl vart vi har våra motståndare. Det viktigaste är att vi koncentrerar oss på det vi själva ska uträtta. Jag vill gärna att vi kan stå upp på ett bra sätt och spela en offensiv och konstruktiv ishockey. Det ska vi försöka göra i såväl de kommande två landskamperna som under OS-turneringen, säger Bengt-Åke Gustafsson.

Ove Byström/TT