Vinner serien – med tre veckor kvar

Hedman: ”Vi kan vara stolta”

Av: Per Bjurman

Publicerad:
1 av 2 | Foto: Jason Behnken / TT NYHETSBYR≈N/ NTB Scanpix

NEW YORK. Nu är det helt klart.

Tampa Bay Lightning vinner NHL:s grundserie – och de gör det med nästan tre veckor kvar att spela.

– Vi har förstås ögonen på en annan trofé, men jag tycker vi kan vara stolta över att vi för första gången vinner President’s Trophy och säkrar segern så här tidigt, säger Victor Hedman till Sportbladet.

Att Lightning tar hem President’s Trophy – priset till NHL:s grundserievinnare – i år har i praktiken stått klart sedan början av januari.

De är helt överlägsna alla andra och leder den sammanlagda tabellen med galna 21 poängs marginal – i ett tvåpoängssystem.

Men ändå.

”Ögonen på en annan trofé”

Det var med viss stolthet de tryckte dit ett ”P” – bokstaven som symboliserar just President’s Trophy-seger – vid sitt namn i tabellen efter 4-1-segern mot Arizona Coyotes hemma i Amalie Arena i natt.

– Ja, absolut. I och för sig betyder grundseriesegern bara att man har hemmaplansfördel genom hela slutspelet, hur långt man än går. Och vi har förstås ögonen på en helt annan trofé, säger Victor Hedman på telefon från västra Florida.

– Men jag tycker ändå vi kan vara stolta. Det är första gången Tampa vinner grundserien och vi säkrar segern väldigt tidigt.

Mest imponerande är att de fortsätter spela med högsta tänkbara intensitet, trots allt redan är avgjort. Det fick Coyotes – själva indragna i infernalisk streckstrid i västra konferensen – verkligen erfara i natt.

– Ja, vi gjorde en riktigt bra match ikväll. De var väldigt svårspelade, men vi slog inte av på takten någon gång under kvällen, fortsätter ”Vigge”.

– Och så måste det fortsätta nu. Vi har tre veckor på att vässa allting tills det verkligen gäller.

Leder alla tiders skytteliga

Den ångermanländske Norris Trophy-vinnaren vräkte själv in ett av målen och nådde med det tiomålsgränsen för sjätte gången i NHL-karriären. Men det är inget han lägger någon större vikt vid. Han talar hellre om att kompisen Steven Stamkos satte sitt 384:e mål och seglade upp på förstaplats i alla tiders skytteliga i Tampa.

– Det är helt otroligt, särskilt med tanke på att han missat nästan en och en halv säsong på grund av skador, heter det.

– Man behöver bara kolla på vilka han passerat på slutet. Martin St. Louis och Vincent LeCavalier. Det är killar vars tröjor hänger i taket. Dit är ”Stammer” också på väg. Jag är stolt över honom.

Publicerad:

LÄS VIDARE