Så är läget i LHC inför nästa säsong

avJohannes Hägglund

Publicerad:
Uppdaterad:

JÖNKÖPING. Säsongen är över för Linköping och efteråt är tränaren Tommy Jonsson självkritisk.

Jonsson har kontrakt över nästa säsong, men frågan är om han blir kvar.

– Vi ska vända och vrida på allting, säger Linköpings GM Niklas Persson.

LHC var den stora överraskningen i inledningen av säsongen och toppade länge tabellen, men 2019 har varit allt annat än bra för Linköping, och efter förlusten mot HV71 står det nu klart att östgötarna missar slutspel.

Det har redan hänt saker på ledarsidan. För en vecka sedan meddelade klubben att Niklas Persson tar över som GM efter Fredrik Emvall.

Bland spelarna har hela 18 spelare kontrakt över nästa säsong.

– Vi har en stomme intakt och vi har ett par spelare på längre kontrakt och de är jag bekväma med. Det är grabbar jag vill ha i laget hur man än vrider och vänder på det. Sedan ska vi hitta spelare runt dem. Det blir ett arbete för mig, säger Niklas Persson.

Hur ser analysprocessen ut efter det här?

– Det blir lite nytt för mig, men jag har mina idéer hur det ska se ut. I och med att det tog slut tidigare än vi tänkt har vi lång tid på oss. Jag tänker ta den den tid det tar. Med hjälp av andra ska jag försöka lista ut vad vi gjort fel och vad vi ska ändra på, säger Persson.

Tränarteamet med Tommy Jonsson, Klas Östman, Johan Åkerman och Mikael Vernblom har alla kontrakt över nästa säsong. Efter förlusten mot HV71 var huvudtränaren Tommy Jonsson förstås allt annat än nöjd.

– Enorm besvikelse. Säsongen började bra, men våren är under all kritik. För dåligt helt enkelt. Det känner jag en besvikelse över såklart. Det är inte okej, det är inte godkänt, säger Jonsson, som medger att han hade kunnat göra saker annorlunda för att stoppa raset.

– Absolut. Jag är ytterst ansvarig. Vi har haft en period som varit tung. Vi har försökt vända på alla stenar. Absolut måste jag ta mitt i det här. Inget snack om saken, säger han på presskonferensen.

Känner du att du kommer att stå i Linköpings bås nästa år?

– Ja, jag har kontrakt i varje fall. Det utgår jag ifrån. Sedan är inte jag den mannen att bestämma det, säger Jonsson.

Så här säger Niklas Persson om tränarfrågan:

– Som jag sa. Vi ska vända och vrida på allting. Vi har samtal nästa vecka och då kommer det komma svar ur dem. Vi får se var vi hamnar till slut. Självklart kommer den frågan nu som situationen och säsongen blev. Det kommer inte hända något nu, utan vi kommer prata igenom det här, och se vilka som är redo och vilka fullfölja det här, och vara med på den här resan. Sedan får vi se var vi hamnar, säger Persson.

Ryktas bort

Poängkungen Derek Roy har inte kontrakt, men ser ut att kunna bli kvar i klubben. I slutet av februari sa han till HockeyNews.se: ” Vi har pratat och vi ska väl bara komma underfund med hur många år det ska bli”.

1 av 2 | Foto: PÄR OLERT / BILDBYRÅN
James Wright

En annan som är på väg bort är forwarden Fredrik Karlström, som inte har fått det att lyfta sedan han kom till Linköping från AIK. Han har stundtals fått sparsamt med speltid och har även lånats ut till AIK under den här säsongen. Enligt MrMadhawk blir Växjö nästa klubbadress för 21-åringen.

Nyförvärv då? Backen Max Lindroth, 22, som den här säsongen imponerat i allsvenska Tingsryd, är överens med LHC till nästa säsong enligt MrMadhawk.

Ett drömnamn för Linköping skulle vara backen Klas Dahlbeck, 27, som spelade i klubben mellan 2009 och 2012. Han sitter på utgående kontrakt med CSKA Moskva, men i en intervju med Corren säger Niklas Persson att Dahlbecks förstaval är att stanna i den ryska storklubben

Så spelas SHL och kvalet till SHL 00:50
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM