Svenskens hattrick i jakten på slutspel

avPer Bjurman

Publicerad:
Uppdaterad:

EDMONTON. Det räcker inte att han och lagkamraterna besegrade Chicago i natt – de måste ovillkorligen vinna även det direkt avgörande dramat mot Colorado kommande natt.

Men Patrik Berglund visade i alla fall med all önskvärd tydlighet att han verkligen vill till playoff.

Den 29-årige västeråsaren fullbordade ett hattrick.

– Det kan man inte klaga på, vi har en bra feeling nu. Men vi måste vara redo igen, matchen i Denver blir i princip som en Game 7 i slutspelet, säger han till Sportbladet efter 4-1-segern

Det är ingenting mindre än årets hittills största match som avgörs i Pepsi Center i Denver natten mot söndag.

Colorado Avalanche och St. Louis Blues möts i en direkt avgörande duell om den sista slutspelsplatsen i västra konferensen.

Foto: David Banks

Innan den gångna nattens omgång låg Colorado precis ovanför strecket med 93 poäng och St. Louis precis under med 92, men bluesmännen klappade alltså till Chicago med 4-1 i United Center, så nu har de bytt plats.

– Otroligt viktigt, vi håller oss vid liv och har det här i egna händer nu, säger Patrik Berglund när vi talar med honom efter slutsignalen.

Slutspelssuget

Han hade milt uttryckt del i segern själv. Bjässen från Västmanland gjorde tre av de fyra målen och fullbordade sålunda ett hattrick.

Det ser onekligen ut som att gamle ”Bulan” vill ta sig till slutspel…

– Ja, verkligen. Det vore definitivt inte roligt att sluta spela redan nu, bekräftar han.

– Naturligtvis känns det bra att göra hattrick i en så här stor match, det kan man inte klaga på. Men jag tycker vi var bra även som lag och åker till Denver med rätt sorts feeling.

Dock:

Det krävs fortfarande seger i det infernaliska dramat mot Av’s – eljest är säsongen i alla fall över på söndag kväll.

– Ja, det blir i princip som en Game 7 i slutspelet. Det är bara att vila lite nu och sedan se till att vara redo igen.

”Årets match” börjar 03.00, svensk tid.

Chicagos tröstmål gjordes av backen Erik Gustafsson.

Anaheim skaffade sig också fint utgångsläge inför grundserie-epilogen  med en 5-3-seger mot avhängda Dallas i natt.

Det betyder att de kniper tredjeplatsen i Pacific-divisionen – och skickar ner lede fi LA Kings på wild card-plats – om de vinner den avslutande matchen mot Arizona.

Jakob Silfverberg – alltid bättre ju närmare playoff han kommer – stod för ett mål och två assist mot Stars, och även Rickard Rakell hängde en kasse. Med det tangerar han finfina fjolårsnoteringen 33 mål – och i sista matchen kan han slå den.

Hampus Lindholm hade också en assist, liksom John Klingberg för gästerna – varmed han in i det sista är med och slåss om slutsegern i backarnas poängliga. En enda poäng skiljer ”Burger” och ettan John Carlson åt inför sista omgången

NHL-svenskarna som tjänar bäst 00:29
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM