Omarks straff avgjorde mot Finland

HOCKEY

Efter en något trög start lossnade spelet.

Men det var först efter straffar som Tre Kronor vann mot Finland med 2–1 – och tog därmed hand om andraplatsen i Channel One Cup.

– Det var väldigt mycket som skulle kunna ha varit bättre, sade förbundskapten Pär Mårts.

En delikatess blev avgörande. Linus Omark väntade ut målvakten Harri Säteri och flippade in pucken i det bortre hörnet efter att målvakten lurats mot den första stolpen.

Tillsammans med André Peterssons straffmål och Viktor Fasth två räddningar tog Tre Kronor hand om andraplatsen i Channel One Cup.

– Jag trodde att Linus hade missat chansen men han har förmågan att vara kvar i läget. Det var härligt gjort. Det är ju lite av hans specialitet. André hade också ett fint och kliniskt avslut, sade Pär Mårts till TT.

Sett över tre matcher var dock turneringen en svajig historia för Sverige.

I premiären mot Ryssland vändes ett 0–1-underläge till en klar 4–1-seger. Förbundskapten Pär Mårts var då nöjd med hur Tre Kronor agerade i Moskva och kallade insatsen för "gedigen".

Mot Tjeckien, förlust med 1–3, konstaterade lagkaptenen Staffan Kronwall att i princip ingenting fungerade.

Blågul straffseger

Avslutningen mot Finland var ingen sprakande match men Tre Kronor fick till slut igång spelet.

– Jag tycker att det var sådär. Vi ska kunna lite bättre men vi var på plats, tävlade och krigade och ville vinna matchen. Kändes som att vi letade lite efter självförtroendet i början av matchen, för vi tappade det mot Tjeckien, sade Mårts.

TT: Vad skulle kunna ha varit bättre?

– Väldigt mycket. Det handlar om att försvara sig bättre, passningsspelet och att kunna möta Finland. Vi visste att de skulle "säcka ihop" mittzonen för oss. Sedan är det som alltid att hamna framför mål och få bättre lägen, det gäller att vinna kampen framför målen. Det är vad det handlar om egentligen.

Efter en mållös första period och stundtals stillastående spel i andra kom till slut första målet.

Och det var Luleåspelaren Lucas Wallmark som hittade rätt. 20-åringen, assisterad av Andreas Engqvist och Staffan Kronwall, överlistade målvakten Harri Säteri i spel fem mot fyra.

– Jätteskönt. Kändes om att vi hade något på gång. Alltid kul att göra mål, speciellt för Tre Kronor, sade Wallmark till SVT.

Straffar avgjorde

Men det var en ledning som inte stod sig särskilt länge.

5.25 minuter in i tredje kvitterade Jonas Enlund. Fint spel av Finland på vänsterkanten gav Lokomotiv Jaroslav-spelaren öppet mål och han hade behövde bara stöta in pucken bakom målvakten Viktor Fasth.

1–1 stod sig perioden ut och följdes av en mållös förlängning.

Allt avgjordes med straffar.

Och där var Tre Kronor-målvakten Viktor Fasth en av hjältarna med två räddningar. De två andra var André Petersson och Linus Omark, med en läckerbit till straff, som med sina kyliga straffar såg till att Sverige vann med 2–1.

– Viktor är bra, och det vet vi om, sade Pär Mårts.

Tjeckien, som tidigare vann mot Ryssland med 4–2, tog hem Channel One Cup före Sverige, Finland och Ryssland.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM