Bjurman: En feg pokerspelare som tar burskydd

Vi får trösta oss med Erik Karlsson…

HOCKEY

LAS VEGAS. De borde lagt allt på rött, gått till ursinnig offensiv ­attack och försökt dynga in en puck i krysset direkt.

I stället börjar NHL:s äventyr i Las Vegas med att Golden Knights som en feg pokerspelare tar burskydd.

Vi får trösta oss med att Erik Karlsson samtidigt lär utses till världens bäste back igen...

Tärningen är kastad.

Från och med i natt har NHL, som första och enda proffsliga, ett lag i fantasistaden Las Vegas.

Under den så kallade expansion-draften i T-Mobile Arena – Golden Knights nybyggda hemmahall, ­belägen längs den berömda ­strippen – kommer general managern ­George McPhee och hans medarbetare att plocka ett namn från var och en av de listor med ”oskyddade” spelare de övriga 30 lagen i ligan tvingades lämna ifrån sig i lördags.

Upplägget känns onekligen kittlande och de inbitna NHL-fansen, både här och i resten av världen, febrar som de inte gjort sedan senaste lockouten var över.

Gynnsamt för befintliga lag

Dessvärre är risken stor att tillställningen inte blir fullt så underhållande som den ­skulle kunna bli – och truppen McPhee till slut ­sitter med mycket lite att skriva hem om.

För det första är förutsättningarna alldeles för gynnsamma för de befintliga lagen. De skulle inte haft rätt att skydda så många spelare. Det borde räckt med sex eller sju sammanlagt, oavsett position.  Då hade ­Golden Knights kunnat gå på knock direkt.

För det andra är McPhee uppenbarligen inte så djärv som det ­anstår en boss i en stad där alla vet att man måste satsa högt om man vill vinna.

Han har, som det verkar, gjort ett oändligt antal dealer med de ­övriga klubbarna och lovat att ­inte plocka vissa eftertraktade spelare – i ut­byte mot höga draftval.

–  Ingen behöver förlora spelare de inte vill förlora, myste han i den 45-gradiga värmen utanför träningshallen i förorten Summerlin häromdagen.

På samma sätt kommer den ­förre Washington Capitals-hövdingen – som kanske förlorade sin ­fäbless för det spektakulära när han i seklets sämsta trejd bytte bort ­rättigheterna till Filip Forsberg mot Martin Erat... –   med all säkerhet att trejda vidare åtskilliga namn han tingar.

Bland annat förväntas han ­knyta till sig ­både sex och sju målvakter under natten, ­enkom för att kunna byta merparten av dem – före­trädes mot ännu fler draftval.

Klokt på lång sikt, visst. Med ­alla de draftvalen kommer ju GMGM, som han ofta ­kallas, att kunna bygga ett väldigt spännande och slagkraftigt lag – om några år.

Svårt bland borden och Dion

Problemet är bara att han ska ­etablera sitt lag på en helt ny marknad, där de de flesta ­inte vet mer om hockey än vad de flesta i Vatikanstaten vet om gambling,  och ­behöver göra intryck direkt.

Därtill krävs ett lag som är ­konkurrensdugligt på en gång – samt en eller ett par riktigt ­bländande profiler.

Utan de ingredienserna blir det svårt för hockey att hävda sig mot blackjack-bord, ­Celine Dion-shower och poker­maskiner.

Kan bli en rolig natt ändå

Well, tills vidare tröstar jag mig med att Erik Karlsson – förhoppningsvis – föräras sin tredje Norris Trophy i natt. För parallellt med ­expansionsdraften ­håller ju NHL även sin Awards-show och ­delar ut de ­prestigefyllda priserna för de mest framstående indivi­duella ­insatserna under årets grundserie.

Både Erik och ­Victor ­Hedman är ­nominerade för backpriset Norris – ännu ett kvitto på vilken enastående generation backar ­Sverige fått fram – och länge såg det visser­ligen ut som att San ­Jose-stjärnan Brent Burns skulle bli en för svår motståndare, men under andra halvan av serien visade ”EK65” med besked att han är världens bäste back – och därtill den överlägset vik­tigaste spelaren för sitt lag.

Så det kan bli en rolig hockey natt i Sin ­City – även om ­Golden Knights bara ­säkrar ­hemåt...

ARTIKELN HANDLAR OM