Här är Sveriges väg till en drömfinal

Abrahamsson: En formalitet på vägen mot drömmatchen

HOCKEY

MONTREAL. Kvartsfinalen mot Slovakien ska bara vara en formalitet på vägen mot ett drömmöte med Kanada.

Och det är egentligen det enda som oroar.

Bara underskattning eller en mental låsning kan stoppa det här svenska laget från en semifinal.

JVM-temperaturen i Montreal skruvades upp rejält under nyårsdagen då det kanadensiska laget, och tillhörande medieuppbåd, flyttade hit efter gruppspelet i Toronto.

När lagkaptenen Dylan Strome kom till den mixade ­zonen fick han fler frågor om Sverige än om kvartsfinalmotståndaren Tjeckien.

Här i Montreal snackas det redan om ett semifinalmöte mellan hemmanationen och Sverige. En match som kan bli något alldeles extra i ett fullsatt Bell Centre.

I en ganska svag grupp i Montreal är Juniorkronorna det lag som har imponerat, och här i Kanada är respekten stor för Sverige.

Tro inget annat.

Även om Kanada föll mot USA i gruppspelet är det ­Sverige som målas upp som den svåraste konkurrenten för ett nytt guld på hemmaplan för Lönnlöven.

En förlust skulle betyda fiasko

När jag pratade med de svenska spelarna i går var det tydligt att även de har klart för sig vad som väntar i en eventuell semifinal. Samtidigt som de naturligtvis ­påpekade att det är Slovakien som gäller.

Och så är det givetvis.

Först är det alltså två kvartsfinaler som ska klaras av ­innan ett tungviktsmöte i semifinalen. Sverige mot Slovakien och för Kanadas del handlar det om Tjeckien.

Förlust för någon av tungviktarna där kan inte betecknas som något annat än ett fiasko.

Ska vara klasskillnad

Slovakerna har visserligen varit i en tuff grupp, men har inte imponerat såhär långt. Framför allt känns det väldigt uddlöst framåt. Bara sex mål på fyra matcher och efter ­Danmark är slovakerna det lag som har skjutit minst skott mot mål.

Normalt ska det vara klasskillnad.

Matchbilden mot Slovakien är inte speciellt svår att ­måla upp. Det blir en kamp mellan den svenska offensiven och den slovakiska defensiven där tålamodet blir nyckeln.

Just den detaljen tycker jag har varit ­något av Juniorkronornas styrka så här långt i turneringen. Även om inte spelet har stämt över 60 minuter har man malt på och till slut fått utdelning och avgjort matcherna.


Sverige-Slovakien

Kommentar: Den här matchen ska Sverige bara vinna, allt annat är ett enormt misslyckande. Visserligen jämnt när lagen möttes i en träningsmatch inför turneringen, men nu ska Juniorkronorna vara ett par nummer större. Slovakien kommer med ett profillöst lag som bara har gjort sex mål på fyra gruppspelsmatcher.

Största stjärnan i Sverige: Alexander Nylander. Vann poängligan i gruppspelet. Tillsammans med Joel Eriksson Ek bildar han turneringens hetaste anfallsduo.

Största stjärnan i Slovakien: Erik Cernak.

Den store backen gör sin fjärde JVM-turnering och är en ledare på isen.

Sportbladet tippar: Sverige–Slovakien 5–1.

TV12 21.30

Kanada–Tjeckien

Kommentar: Kanada har inget superlag, men är naturligtvis storfavorit här. Allt annat än seger för hemmanationen är ett dunderfiasko. Precis som de senaste åren är det oro kring målvaktsspelet. Men här tar sig Kanada vidare även om inte målvaktsspelet är femstjärnigt. Tjeckien uppträdde blekt mot Juniorkronorna.

Största stjärnan i Kanada: Dylan Strome.

Lagkaptenen och draft-trean Strome är den givna ledaren i det här laget. Och Strome har levererat under gruppspelet.

Största stjärnan i Tjeckien: Martin Necas. Bara 17 år, men spås en lysande framtid. Fartfylld forward som inte är helt olik NHL-spelaren David Pastrnak.

Sportbladet tippar: Kanada–Tjeckien 5–2.

SVT1 02.00

Danmark–Ryssland

Kommentar: Danmark känner sig definitivt inte slaget på förhand här. Lagen möttes för ett år sedan, även då i kvartsfinal. Den gången ledde Danmark med 3–2 då bara 44 sekunder återstod. Ryssland har inte imponerat så här långt, är ändå klar favorit, men jag tror på en jämn kvartsfinal.

Största stjärnan i Danmark: Mathias From.

Virvelvinden från Fredrikshamn. Rögleforwarden var skadad i början av turneringen, men har kommit in med fart och poäng.

Största stjärnan i Ryssland: Kirill Kaprizov.

Öst in poäng i KHL och har gjort det även under junior-VM. En riktigt sevärd spelare

Sportbladet tippar: Danmark–Ryssland 2–3.

SVT2 19.00

Clayton Keller.

USA–Schweiz

Kommentar: USA har imponerat stort, inte minst vid segern mot Kanada. Det här ska vara en enkel match för amerikanerna som har ett väldigt jämnt och homogent lagbygge. Schweiz har visserligen gått till kvartsfinal, men totalt sett har det svajat alldeles för mycket under turneringen.

Största stjärnan i USA: Finns många skickliga forwards, Clayton Keller är kanske den mest intressanta. Sju poäng hittills under gruppspelet.

Största stjärnan i Schweiz: Nico Hischier. Spås bli Schweiz nästa storspelare och vad vi sett under turneringen förstärker den känslan. Snabb och spelskicklig.

Sportbladet tippar: USA–Schweiz 6–1.

TV12 23.30


TROLIGA SEMIFINALER:

Sverige-Kanada

Kommentar: En drömmatch, givetvis. På många sätt. Inte minst inramningen med en fullsatt Bell Centre. Respekten för Sverige är stor
i Kanada och Junior­kronorna pekas ut som det största hotet. Jag sticker ut hakan och t­ippar svensk seger. Kan bli en klassisk match.

USA-Ryssland

Kommentar: De här lagen har stött på varandra flera gånger och oftast är det ­ryssarna som dragit det längsta strået. USA har imponerat stort i gruppspelet. Jag har en känsla av att ryssarna kan småskrälla här.

TV: Onsdag 21.00/02.30

*Om Kanada går till semifinal spelar Kanada sin semifinal klockan 02.30. SVT har förstaval och sänder Sveriges eventuella semifinal.

Mika Zibanejad avgjorde finalen 2012.

DRÖMFINAL:

Kommentar: Vi har några klassiska möten med Ryssland i de här sammanhangen. Inte minst finalen 2012, men även semifinalen i Malmö två år senare. Nu kan det bli de här två lagen som gör upp om guldet.

TV: Natt mot fredag 02.00

* TV4 har förstaval och sänder Sveriges eventuella medaljmatch. SVT sänder den andra medaljmatchen.