Sveriges succé – finskt jättefiasko

HOCKEY

MONTREAL/STOCKHOLM. Han kritiserades hårt efter matchen mot Schweiz.

Alexander Nylander, 18, svarade med att vara inblandad i alla tre målen mot Finland.

– Jag försöker att inte fokusera så mycket på media. Jag tänker bara på matcherna och försöker vinna dem, säger Nylander till Sportbladet.

Foto: Jimmy Wixtröm
Nylander avgjorde mot Finland.

Juniorkronornas makalösa svit förlängdes i natt.

Sverige har nu 39 (!) raka gruppspelsmatcher i JVM utan förlora.

Och återigen var det Alexander Nylander som låg bakom segern.

Den 18-årige forwarden – till vardags hemmahörande i Buffalo Sabres farmarlag Rochester Americans – hade gjort fyra poäng (2+2) i de två första matcherna och i nattens drabbning mot Finland klev han alltså fram igen.

16,35 in i första perioden satte Aapeli Rasanen 1–0 till Finland men halvvägs in i den andra perioden hittade Alex Nylander fram till Lias Andersson – som tryckte in kvitteringen till 1–1, och direkt i inledningen av den tredje perioden satte Nylander själv 2–1-målet, fint framspelad av Carl Grundström.

– Jag passar till Grundström på kanten, sen lägger han en perfekt ”flipmacka” till Joel (Eriksson Ek), sen passar Joel fram till mig. Jag försöker bara få upp den högt på målvakten. Jag har lite tur, men det är så klart skönt att göra det målet, säger Nylander till Sportbladet.

”Kul med bra kemi”

Med en minut kvar att spela gjorde han även 3–1 (slutresultatet) i öppen kasse.

– Det är kul, kul med bra kemi i vår kedja också. Det känns som att vi blir bättre och bättre för varje match som går. Det viktigaste är att vi vinner matcherna, men jag hoppas att det fortsätter så här, säger Nylander, som trots sina många poäng fått en del kritik av vissa experter.

– Jag försöker att inte fokusera så mycket på media. Jag tänker bara på matcherna och försöker vinna dem, säger Nylander.

Resultatet innebär att Sverige har säkrat gruppsegern redan nu – trots att en match (mot Tjeckien) återstår.

Nära dunderfiasko

Resultatet innebär också att Finland är snubblande nära ett monumentalt fiasko.

Den regerande mästaren måste nu förlita sig på att Danmark slår Schweiz i kväll – samtidigt som man själv besegrar Schweiz i morgon kväll.

Annars slutar Finland sist i gruppen och tvingas till match – om nedflyttning.

ARTIKELN HANDLAR OM