Sverige tvekar att söka VM igen

Av: Hans Abrahamsson, Tomas Ros

Publicerad:
Uppdaterad:
Anders Larsson, ordförande i Svenska Ishockeyförbundet.
Foto: Jessica Gow/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anders Larsson, ordförande i Svenska Ishockeyförbundet.

PARIS. Ishockey VM 2021 spelas i Minsk och Riga, och Finland tilldelas VM 2022.

Det bestämdes på IIHFs kongress i dag.

Om det blir ett VM i Sverige i framtiden är högst osäkert.

– Så klart att vi ska arrangera VM igen, men när och hur utreder en arbetsgrupp, säger Anders Larsson, Svenska Ishockeyförbundets ordförande.

Ishockey–VM i Sverige eller inte är en snackis, sett ur ett åskådare-perspektiv.

Mästerskapet lockar stora mängder med publik utomlands och hittills i Tyskland och Frankrike har 625 135 sett gruppspelet i Lanxess Arena och i Accorhotel Arena och den noteringen kommer stiga till närmare 700 000 när finalspelet är över eftersom kvarvarande matcher är utsålda. I Sverige och Finland 2013 såg 427 818 hockeyfesten.

Främst var det matcherna där Tre Kronor inte var inblandat i Globen som blev publikfiaskon. Trots att Tre Kronor gjorde succé och bärgade första guldet på hemmaplan – någonsin.

Miljonsmäll

Svenska Ishockeyförbundet gick 20-25 miljoner kronor back för 2012 och 2013, man samarrangerade med Finland, och de dåliga publiksiffror samt höga kostnader var anledningen till katastrof-utfallet.

Nu står det klart vilka länder som vann omröstningen i IIHF:s kongress om arrangör för VM 2021 och Sverige sökte inte ens. 

Det blev Vitrysslands huvudstad Minsk som tillsammans med Lettlands huvudstad Riga ska arrangera turneringen om fyra år. Detta efter att de två städerna vunnit röstningskampen mot finska Tammerfors och Helsingfors med oerhört jämna 54–53.

Tvekar om ny VM-ansökan

Ishockeyförbundet, en arbetsgrupp, utreder vad som måste fungera för att VM ska bli en fest även i Sverige.

– Ett måste är nog ett tajt samarbete med arrangörsstaden för att det ska bli väldigt lyckosamt. Vi utreder frågan och när den är klar bestämmer vi om vi ska ansöka om att få arrangera VM. Vi vill arrangera VM i Sverige, men då ska det vara en succé, inte det vi såg för fem år sedan, säger Larsson och fortsätter:

– Vi har en tioårsplan med U18-VM, J20-VM, herr-VM och dam-VM. Det vill säga att vi vill arrangera ett stort och lyckosamt VM inom tio år och det hoppas jag vi kan förverkliga, säger Anders Larsson.

Sverige spelar VM-semifinal mot Finland 19.15 lördag.

Publicerad: