Anaheim kvitterade konferensfinalen

Rakell om sin slagsskottsbomb: Tog i så mycket jag kunde

avPer Bjurman

HOCKEY

NASHVILLE. Det är utjämnat i Stanley Cup-slutspelets västra konferensfinal.

Anaheim tappade en till synes säker 2-0-ledning när Nashvilles ”Mister Clutch” Filip Forsberg kvitterade med 35 kvar av nattens show i Bridgestone Arena – men på övertid lyckades Corey Perry trycka in den avgörande sudden death-pucken.

– Nu befinner vi oss i en väldigt bra situation och ska verkligen försöka utnyttja den hemmaplansfördelen vi återtagit, säger Jakob Silfverberg till Sportbladet efter den dramatiska 3-2-segern.

Foto: Frederick Breedon / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Det såg länge ut som att ankorna från Anaheim skulle klara av att kvittera den glödheta serien mot Nashville utan så överdrivet mycket drama. 

De svarade för sin hittills bästa insats och dominerade länge hyllade Predators så eftertryckligt att de våldsamt larmande fansen i Bridgestone Arena faktiskt tystnade. 

I första perioden vann de skotten med förkrossande 14-2 och kunde haft ledningen med både två och tre mål.

Men det fick räcka med det rungande slagskott Rickard Rakell bombade in på Pekka Rinne efter 11.30.

– Jag var ganska ensam däruppe och hade ingen möjlighet att trycka mig på mål, så det var bara att ta i så mycket jag kunde och det var skönt att se pucken gå in, säger den stockholmske skarpskytten när vi talar med honom efter thrillern.

”Tror det är första gången”

Det tyckte lagkamraterna också – mitt i häpnaden över att se ”Rocket Ricky”, som brukar göra sina mål med vassa handledsskott, smaska in en dylik slägga. 

–  Ja, jag tror det är första gången jag sett honom göra ett slagskottsmål, skrockar en lättad Jakob Silfverberg och vrider svetten ur sitt underställ.

– Men det är skönt att se att han fortsätter tugga på. Rickard är en väldigt viktig spelare för oss och det där målet betydde såklart väldigt mycket.

I andra perioden ryckte hemmalaget upp sig och började skapa lite mer runt John Gibson, bara för att få se Nick Ritchie skicka in ytterligare en laser på Rinne.

”Kändes som vi hade kontroll”

I det läget kändes det som att gästerna hade full kontroll över matchen.

– Ja, det var vi som stod för aggressiviteten och verkligen tryckte framåt i den här matchen. Tidigare är det vi som tagit emot, men nu var det ombytta roller, fortsätter ”Jacke”.

– Så ja, det kändes länge som vi hade kontroll. Men under andra delen av tredje perioden hamnade vi tyvärr i lite utvisningstrubbel och de kunde ta sig in i matchen.

Ja, plötsligt brakade ankflockens spel rentav ihop.

PK Subban lyckades pricka in reduceringen efter 13.33, varpå en furiös hemmaforcering tog vid och när 35 sekunder återstod slog Filip Forsberg, Predators egen ”Mister Clutch”, till för fjärde matchen i rad.

Foto: Christopher Hanewinckel / X02835
Corey Perry med avgörandet.

Kedjekamraten Viktor Arvidsson – som också assisterade till Subbans mål – grävde fram pucken bakom kassen och ”Flipper” formligen tryckte in kvitteringen.

– Då kändes det såklart väldigt tungt, säger Silfverberg.

– Men det var bara att ladda om för övertid, för där känns det att det kan gå hur som helst, oavsett vad som hänt tidigare i matchen. Dessbättre var det vår tur den här gången...

Första hemmaförlusten

Ja, efter att bägge lagen radat upp ett par hisnande chanser – och såväl Rinne som Gibson tvingats till helt otroliga räddningar – snärtade Corey Perry, utan assist, in sudden death-pucken och såg till att Nashvilles första hemmaförlust i årets slutspel var ett faktum.

– Väldigt skönt. Det hade blivit extremt jobbigt om vi förlorat den här matchen, konstaterar ”Jacke”. 

–  Nu befinner vi oss i en väldigt bra situation och ska verkligen försöka utnyttja den hemmaplansfördelen vi återtagit.

Nästa match spelas i Honda Center natten till lördag. Efter den kommer antingen Ducks eller Predators vara en seger från Stanley Cup-finalen...


Se fler höjdpunkter på viasatsport.se och matcherna live eller 48 timmar i efterhand på viaplay.se

ARTIKELN HANDLAR OM