Per Bjurman: DJ Mika lirar bäst av alla

HOCKEY

NEW YORK. Så vem vinner svenskkampen i Stanley Cup-serien mellan Ottawa Senators och New York Rangers – Erik Karlsson eller Henrik Lundqvist?

Svar: Mika Zibanejad.

Den 24-årige stockholmaren tog i praktiken över showen i tisdags och fortsätter han i samma stil kommer han till slut att sänka sina gamla kompisar från den kanadensiska huvudstaden.

Foto: BRUCE BENNETT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Nu ska vi inte bre på så leverpastejen tar slut här.

Erik Karlsson och Henrik Lundqvist är fortfarande två av den numer jämna, oförutsägbara duellens största profiler och oerhört viktiga för sina respektive lag.

Lyft någon av dem ur ekvationen och hela serien ändrar karaktär i ett slag.

Men det finns samtidigt goda skäl till att mediauppbådet bildar skolgårdshög runt Mika Zibanejad i omklädningsrummet på Madison Square Garden efter sista träningen innan nattens fjärde kollision under Broadways mest bländande strålkastare.

Han var verkligen skillnaden i tisdags. 

Med sin speed, sin teknik, sin råstyrka och sin passion formligen drev Mika Rangers bort från den avgrund lag som hamnar i 0-3-underläge för det mesta dör en dyster död i.

Djungelhatten på

Några mål lyckades han visserligen inte pricka in, ett helt koppel feta chanser till trots. 

Men han gjorde allt annat.

– Mika var definitivt bäst på planen, som just Lundqvist efteråt konstaterade med en nick mot landsmannen som stod och poserade i en djungelhatt, komplett med fjäder i brättet, som laget under segerkvällar förärar den enskilde spelare i truppen som stått för de mest betydelsefulla insatserna.

Formtoppen är intressant inte minst som 24-åringen som på fritiden fuskar som discjockey spelade för just Ottawa fram till förra sommaren och nu alltså går i clinch med några av sina bästa kompisar, bland dem just Erik Karlsson.

Nådde klimax i tisdags

Men det är också intressant för att han befunnit sig i en successiv stegring ända sedan slutspelet brakade igång.

Starten i den inledande serien mot Montreal Canadiens var inte särskilt lyckad, men sedan har den kvicke virtuosen långsamt blivit bättre och bättre  för att slutligen nå tisdagskvällens klimax –  enligt coachen Alain Vigneault för att han äntligen själv förstår vad för slags  kvaliteter han besitter.

Fortsätter utvecklingen på samma sätt kommer Mika Zibanejad vara den som sänker de gamla polarna och tar New York Rangers till konferensfinal.

Dessutom:

Han vinner den svenskkamp som skulle stå mellan två helt andra stjärnor...

FAKTA

HETA LISTAN

1. Nashville Predators.

– De har 7-1 i matcher. Efter att ha gått upp mot playoff-maskinerna Chicago och St. Louis. Predators, THE story i slaget om Stanley Cup 2017,  har nukleärt drivmedel i bränsletankarna och förefaller ostoppbara. 

2. Jean-Gabriel Pageau.
– Inte ens när han som knatte låg i sin pojkrumssäng hemma i Ottawa (!) vågade den unge fransk-kanadensaren drömma om att han först skulle fullborda ett hattrick genom att medelst två mål i slutminuterna kvittera ett slutspelsdrama. Och sedan avgöra samma match på övertid. Men det var just den Buster-fantasin Pageau upplevde i lördags. 

3. Connor McDavids konstmål.
– Det har gått några dygn nu, men det känns fortfarande som att Sami Vatanen är på väg åt fel håll efter det blixtrande rycket hockeyns Messias utförde ögonblicket innan slutspelets hittills näst snyggaste mål 

4. Marc Andre-Fleury.
– Revanschen är fullbordad, den mest förhånade och förtalade NHL-keepern har visat sina haters att han är en magnifik Stanley Cup-keeper.  

5. Folkfesterna i Bridgestone Arena.
– Det är inte bara laget som briljerar i Bridgestone Arena. De febriga fansen piskar upp den mest orgiastiska stämningen söder om kanadensiska gränsen. Det är veritabel karneval i centrala Nashville kväll efter kväll.   

6. Jakob Silfverberg.
– Natt följs av dag, skatten måst betalas och Jakob Silfverberg är alltid bra i playoff. Vissa sanningar är verkligen gjutna i sten.  

7. Det onda blodet i serien mellan Washington och Pittsburgh.
–  Serien mellan de argaste rivalerna i hela ligan börjar kännas som en light-variant av de Detroit och Colorado utkämpade i slutet av 90-talet. 

8. Ryan Ellis.
– Om det fanns en Norris Trophy bara för slutspelet skulle Nashville-backen, med mål i tre raka matcher, just nu vara  hetaste kandidaten. 

9. Vladimir Tarasenko.
– Det stora hotet mot Nashville. Om han får upp temperaturen, och det har det i alla fall tidvis sett ut som han snart får, går ingen säker. 

10. Arvy, Arvy, Arvy
– Kärleken Nashville hyser för Viktor Arvidsson, ständigt uppe i samma varv som Tjuren Ferdinand efter getingsticket på julafton, kom inte minst till uttryck när han under ett boxplay i tisdags nitade fast pucken vid sargen i St. Louis-zonen och hela hallen förenades i ”Arvy, Arvy, Arvy”-ramsor. Så vackert.

KALLA LISTAN

Crosbys hjärnskakning.

– Det suger något fruktansvärt att den allra bäste är borta. Slutspelet förlorar i status utan Crosby, så är det bara. 

Konspirationsteorierna kring Crosbys hjärnskakning.
– Åtskilliga  journalister har sedan den tragiska incidenten gjort bort sig grovt med spekulationer om att Capitals under hemliga möten bestämt sig för att skada Crosby. 

Domargnäll.
– Lag, och tränare, som börjar klaga på domarna offentligt är det kört för. Utan undantag.