Per Bjurman: DJ Mika lirar bäst av alla

HOCKEY

NEW YORK. Så vem vinner svenskkampen i Stanley Cup-serien mellan Ottawa Senators och New York Rangers – Erik Karlsson eller Henrik Lundqvist?

Svar: Mika Zibanejad.

Den 24-årige stockholmaren tog i praktiken över showen i tisdags och fortsätter han i samma stil kommer han till slut att sänka sina gamla kompisar från den kanadensiska huvudstaden.

Foto: BRUCE BENNETT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Nu ska vi inte bre på så leverpastejen tar slut här.

Erik Karlsson och Henrik Lundqvist är fortfarande två av den numer jämna, oförutsägbara duellens största profiler och oerhört viktiga för sina respektive lag.

Lyft någon av dem ur ekvationen och hela serien ändrar karaktär i ett slag.

Men det finns samtidigt goda skäl till att mediauppbådet bildar skolgårdshög runt Mika Zibanejad i omklädningsrummet på Madison Square Garden efter sista träningen innan nattens fjärde kollision under Broadways mest bländande strålkastare.

Han var verkligen skillnaden i tisdags. 

Med sin speed, sin teknik, sin råstyrka och sin passion formligen drev Mika Rangers bort från den avgrund lag som hamnar i 0-3-underläge för det mesta dör en dyster död i.

Djungelhatten på

Några mål lyckades han visserligen inte pricka in, ett helt koppel feta chanser till trots. 

Men han gjorde allt annat.

– Mika var definitivt bäst på planen, som just Lundqvist efteråt konstaterade med en nick mot landsmannen som stod och poserade i en djungelhatt, komplett med fjäder i brättet, som laget under segerkvällar förärar den enskilde spelare i truppen som stått för de mest betydelsefulla insatserna.

Formtoppen är intressant inte minst som 24-åringen som på fritiden fuskar som discjockey spelade för just Ottawa fram till förra sommaren och nu alltså går i clinch med några av sina bästa kompisar, bland dem just Erik Karlsson.

Nådde klimax i tisdags

Men det är också intressant för att han befunnit sig i en successiv stegring ända sedan slutspelet brakade igång.

Starten i den inledande serien mot Montreal Canadiens var inte särskilt lyckad, men sedan har den kvicke virtuosen långsamt blivit bättre och bättre  för att slutligen nå tisdagskvällens klimax –  enligt coachen Alain Vigneault för att han äntligen själv förstår vad för slags  kvaliteter han besitter.

Fortsätter utvecklingen på samma sätt kommer Mika Zibanejad vara den som sänker de gamla polarna och tar New York Rangers till konferensfinal.

Dessutom:

Han vinner den svenskkamp som skulle stå mellan två helt andra stjärnor...

ARTIKELN HANDLAR OM