Wennerholm: Ge mig en ny klassiker

HV71–Brynäs kan slå sig in på min lista

Foto: Foto: JOACHIM LUNDGREN
SUPERFINAL. Frölunda och Luleå möttes i SM-final 1996. Tidernas bästa, enligt Mats Wennerholm.

avMats Wennerholm

HOCKEY

Jag har sett massor oförglömliga SM-finaler genom åren.

Nu hoppas jag på en till.

Så ge mig en ny klassiker, HV71 och Brynäs.

Den här finalen har alla förutsättningar om Brynäs hittar ny kraft och energi. Om de kan behålla farten i benen och skärpan i skallarna.

Men gör de det inte kan det bli en snabb överkörning.

Jag har naturligtvis HV71 som storfavoriter precis som de flesta andra.

Det är inte svårt att motivera det valet. HV71 var SHL:s bästa lag i slutfasen av säsongen och de har fortsatt att vara det i slutspelet. De har vunnit tretton av sina femton senaste matcher, varav åtta av nio i slutspelet.

De slog Färjestad med 4–0 i kvarten och fortsatte med 4–1 i matcher mot Malmö i semin. De har haft all tid i världen till återhämtning och rehabilitering.

Det har inte Brynäs. Men de har kontrat med ett krigarhjärta och sylvassa matchvinnartyper. Det är ett lag där varenda spelare verkar redo att kast sig och täcka skott. Sånt brukar räcka långt i en SM-final.

Men det jag ser mest fram emot i den här finalen är de unga spelarna. Stjärnorna som fötts och är på väg att födas.

Aldrig har två 20-åringar varit förstemålvakter i en SM-final, men Linus Söderström i HV71 och Felix Sandström i Brynäs har tagit över i respektive klubb.

Linus Södertström storspelade i slutet av säsongen då han slog ut Fredrik Pettersson-Wentzel och han har stått alla nio matcher i slutspelet. Och varit felfri.

Larmklockorna ringde i Brynäs när David Rautio blev sjuk, men efter en skakig start växte Felix Sandström till en klassisk målvaktshjälte då han bara släppte in ett enda mål i de två sista semifinalerna mot Frölunda.

Men de är inte ensamma.

I HV71 har en 22-årig Filip Sandberg fått sitt stora genombrott och leder både lagets mål- och poängliga med sina sex mål och två assist. Han spelar i HV:s nya ”Bumbibjörnkedja” där en 18-årig Lias Andersson är center och spelat som om han har tio SHL-säsonger bakom sig.

Jag har sett dem i åtta slutspelsmatcher nu och det är bara att luta sig tillbaka och njuta när de drar upp farten och snurrar i motståndarnas zon, med Mattias Tedenby som tredje länk.

Eller backen Andreas Borgman, 21, som gått från noll till HV:s bästa back och landslagsdebuterat i Tre Kronor på en enda säsong.

Oerhört sevärd han också, när han tar ut svängarna.

Det är samma sak i Brynäs, där tjugoåringen Oskar Lindblom sänkte Frölunda i den sjunde och avgörande semifinalen. Han var iskall när han satte både 2–0 och 3–1 inför ett utsålt Scandinavium (12 044).

Dessutom spelade han fram till Juuso Ikonens 1–0.

Jag tycker han och Jakob Silfverberg är lika som bär och får tillbaka minnesbilderna från 2012 när jag ser Lindblom intervjuas. Det år Silfverberg både avgjorde och lyfte bucklan efter finalsegern mot Skellefteå.

Eller ta 19-årige Marcus Ersson som gick in och fyllde luckan efter skadade storbacken Simon Bertilsson utan att ens blinka inför pressen. Det i ett försvar där Lucas Carlsson, även han 19, redan var ordinarie och spelat slutspelshockey som om han aldrig gjort annat.

På Brynäs pluskonto har jag också att de tagit sina tre senaste SM-guld som kraftiga underdogs i förhandssnacket.

De var uträknade mot Luleå 1993 och totalsågade inför finalen mot Modo 1999. Och de slog definitivt underifrån mot serietvåan Skellefteå 2012.

Ja, Brynäs finalfacit är enastående sedan SHL-starten 1975–76. Av sju SM-finaler har de vunnit sex.

Den enda de förlorat var mot just HV71 1995, den final det nu blir repris på.

Så kan det bli en ny klassiker?

Ja, absolut.

Just nu är det är upp till spelarna själva.

ARTIKELN HANDLAR OM