KLART: Sverige möter Schweiz – i Paris

avErik Karlsson, Hans Abrahamsson, Tomas Ros

Foto: JIMMY WIXTRÖM

KÖLN/STOCKHOLM. Tre Kronor får packa väskorna och dra till Paris. Nu står det klart att Sverige ställs mot Schweiz i kvartsfinal.

Ett drömmotstånd för Tre Kronor i VM- och OS-sammanhang.

– De är bra att spela på ledning, säger svenske spionen Tomas Montén.

Efter Sveriges seger mot Slovakien i lunchmatchen fanns det flera olika tänkbara scenarier för Tre Kronors kvartsfinalmotståndare. 

I värsta fall skulle ett besked dröja ända tills kvällsmatchen var färdig vid 23-tiden. 

Men så blev det inte. 

Finlands motstånd avgörs i kväll

Efter att Schweiz besegrat Tjeckien med 3-1 och USA besegrat Ryssland med 5-3. Det betyder att det är klart att Sverige blir grupptrea och ställs mot redan klara grupptvåan Schweiz i kvartsfinal.

För att ha full koll på Schweiz har Tre Kronor skickat spionen Tomas Montén till Paris för att titta in Schweiz.

Hans rapport hem är att vi kommer möta ett lag som gjort ett grymt VM.

Tre Kronor mot Schweiz på torsdag i AccorHotels Arena i Paris.

Kan låta som en drömlottning för Tre Kronor, som bara förlorat mot Schweiz två gånger på de 19 senaste matcherna, senaste förlusten kom i hemma-VM 2013 i gruppspelet och senare blev det även final mellan lagen och den vann som bekant Tre Kronor.

Och ser vi till lagen har Tre Kronor 19 NHL-proffs, man har en världsmålvakt i Henrik Lundqvist och fyran i NHLs poängliga Nicklas Bäckström.

– De är som alla lag i detta VM. De var bra mot Finland i förrgår, men blev lite passiva när de skulle försvara sin ledning. Mot Tjeckien så var Schweiz bättre och stod upp hela matchen, säger Montén.

Seger mot Schweiz brukar betyda guld

Sverige måste också byta spelort från Köln till Paris. Om Sverige spelar klockan 16.15 eller 20.15 är däremot inte klart i nuläget.

Victor Hedman har respekt för Schweiz.

– De har gått lite under radarn, men vann mot Kanada i overtime. De spelar ganska simpel hockey och lever mycket på kontringar. Vi måste akta oss för kontringarna, säger han till TV4.

Men faktum är att möta Schweiz i VM brukar vara ett guldtecken för Tre Kronor. Vid sju tillfällen när Sverige tagit guld i VM och OS har man ställts mot Schweiz på vägen.

Övriga kvartsfinaler blir:

Kanada-Tyskland, Ryssland-Tjeckien och USA-Finland.

ARTIKELN HANDLAR OM