Lagkaptenens udda resa: ”Otroligt kul”

Foto: SIMON HASTEG ÅRD / BILDBYR ÅN
”Att få ett C på bröstet var nästan overkligt”, säger Brynäs lagkapten Jacob Blomqvist som haft en brokig resa upp till toppen.
HOCKEY

GÄVLE. För några år sedan spelade han division 1-hockey med Kumla och Valbo.

Nu är Jacob Blomqvist, 30, bara två segrar från att lyfta Le Mat-pokalen som lagkapten för anrika Brynäs:

– Min resa… Jag hoppas att den kan inspirera och motivera unga spelare som inte slår igenom direkt, säger Blomqvist. 

Jacob Blomqvist skulle fylla 27 år när han gjorde sin första riktiga SHL-säsong, då med Leksand.

Nu, knappt fyra år senare, är han lagkapten för sitt älskade Brynäs och är mitt uppe i en SM-final mot HV71.

Det är ingen överdrift att påstå att Jacob Blomqvist lever sin dröm just nu. Att han, trots en krokig väg, orkat kämpa vidare och aldrig gett upp har han inga problem att förklara: 

– I grund och botten handlar det om jag alltid brunnit för hockey. Oavsett vilket lag eller vilken nivå jag spelat har jag alltid tyckt att det är så himla kul. Dessutom har jag redan från början haft en grymt stor tro på mig själv.

Kan du utveckla det?

– Jag menar, hur mycket folk runt omkring dig – föräldrar eller vänner – tycker du är bra, så handlar det i grund och botten om att du måste ha en tro på dig själv. Att själv tycka att du är bra. För det är känslan inifrån som får dig att driva på ännu mer och verkligen känna att du kan det här.

Fick inte något kontrakt med Brynäs

I en tid då stressen på unga spelare att lyckas tidigt blir allt hårdare är det också viktigt att belysa att det finns SHL-spelare, och kanske till och med en blivande guldkapten, som har tagit helt andra vägar. 

– Många yngre spelare kommer fram till mig och vill prata lite med tanke på den resan man har gjort, vilket är otroligt kul. Det är många tankar, de skaffar agenter och tror de ska rakt upp i SHL. Visst, det är en del som tar den vägen men det är ett väldigt litet hål.

Du märker också av den här stressen?

– Ja, absolut. Allt ska gå så fort. Unga killar pratar om vilka agenter de ska ha och får man inte spela ska man byta lag. Det är det ena med det tredje. Jag menar: sitt lugnt i båten. Jobbar man bra och gör det bra på isen kommer man till slut att få betalt för det. Man ska inte flytta till olika lag bara för att försöka få något gratis.

Jacob Blomqvists resa är både ovanlig och inte minst intressant. Och han har definitivt inte fått någonting gratis. 

Moderklubben är Gävle GIK och sedan blev det juniorhockey med Brynäs.

Under sitt sista juniorår fick han spela en handfull SHL-matcher, men fick inte något A-lagskontrakt säsongen efter. 

Det givna steget var att hitta en allsvensk klubb för att den vägen försöka ta sig till SHL.

Blev blåst i sista stund av allsvenska klubben

Nu blev det ett lyckat tryoutspel med allsvenska Arboga som också erbjöd kontrakt. Men det skulle visa sig att klubbens finske tränare Kari Rauhanen hade andra planer: 

– När jag kom dit och skulle skriva på kontraktet fick jag reda på att den här finske tränaren hade gjort klart med två finländska spelare i stället, berättar Blomqvist. 

Det här var precis när seriespelet skulle dra igång och plötsligt stod Blomqvist klubblös. Ingen annan allsvensk klubb nappade. I stället flyttade han så långt norrut det bara gick: till division 1-klubben Kiruna.

– Klart jag kände ”hur blir det här, vem kommer att se mig nu?”, säger Blomqvist. 

Foto: HANS ABRAHAMSSON

En som såg och inte ville släppa kontakten var Brynäs dåvarande sportchef Michael Sundlöv:

– Under landslagsuppehållen tog Sundlöv hem mig till Gävle och jag fick träna med Brynäs. Då kände jag att de hade koll på mig och det uppskattar jag otroligt mycket än i dag. Att jag fick komma tillbaka och träna gav mig en grym motivation.

Öste in 68 poäng i division 1

Men säsongen i Kiruna ledde inte till något kontrakt med någon allsvensk klubb, än mindre med någon SHL-klubb.

I stället blev det ytterligare två säsonger i division 1 med mindre glamourösa klubbar som Kumla och Valbo. Men drömmen om att nå mycket längre var minst lika stark som tidigare. 

– Jag minns sommaren före min sista säsong Valbo. Farsan och jag stod och rensade rabatter en dag och vi sa: ”i år är det ett stort år, jag måste slå igenom i år annars får jag börja plugga vid sidan om”. 

Kommande säsong öste Blomqvist in 68 poäng för Valbo.

Och nu var det Brynäs nuvarande sportchef Stefan Bengtzén som såg den hårdskjutande högerskytten. Vid den här tiden var Bengtzén sportchef för allsvenska Bofors

– Jag stod på en division 1-match mellan Arboga och Valbo och kikade på den här ”Jacke” Blomqvist från Valbo och bestämde mig för att honom ska jag ha. Och så nu, sju år senare, är vi där vi är tillsammans, säger Bengtzén med ett leende. 

Vad fastnade du för?

– Instinkten. Och ögonen. Att vilja vara där, en riktigt fajter. En spelare som Bengtzén gillar.

Men det skulle ta några år innan de två återförenades igen.

Lärde sig mycket av Modolegendarerna

Sommaren då Blomqvist värvades till Bofors körde han ”skiten ur sig” för att komma så väl förberedd som det bara gick. 

Han fortsatte att ösa in poäng även under sin första säsong i allsvenskan. Efter 52 poäng på 56 matcher bestämde sig Modos dåvarande sportchef Fredrik Andersson för att köpa loss poängmaskinen från tvåårskontraktet med Bofors. 

Då skulle han fylla 24 år och hade äntligen fått ett SHL-kontrakt. Men året i Modo blev inte alls vad han hade hoppats på. Markus Näslund blev sportchef och Charles Berglund kom in som ny tränare.

Modo gick tungt.

Poängkungen från allsvenskan hamnade i fjärdekedjan och fick sparsamt med istid. 

– Det var rörigt i Modo då och man kan tycka att jag aldrig riktigt fick chansen. Samtidigt kunde jag har gjort det bättre, men det var det ett nyttig år det också. Jag fick lära mig mycket av starka hockeyspelare som Sundström, Svartvadet och Timander. Även Byron Ritchie pratade jag mycket med. Alla som är på den nivån har haft motgångar och det handlar bara om hur man tacklar det. 

Foto: ANDREAS L ERIKSSON / BILDBYR ÅN
”Jacke” i Leksandsdressen.

Det blev bara fem poäng den säsongen och året efter var Jacob Blomqvist tillbaka i allsvenskan. 

Nu med Leksand. 

Där var han med och tog upp klubben i SHL och fick också, 27 år gammal, för första gången kontinuerligt med speltid i SHL.

Två segrar från att lyfta Le Mat-pokalen

Säsongen efter lockade Michael Sundlöv med ett treårskontrakt och Jacob Blomqvist valde att flytta hem till Gävle och Brynäs: 

– Jag har trivts bra i alla klubbar jag har varit i, men målet har alltid varit att komma tillbaka till Brynäs. När chansen väl kom tvekade jag aldrig. Jag är så glad och det är en sådan stor ära att få representera Brynäs.

Inför den här säsongen utsågs han dessutom till lagkapten: 

– Att få ett C på bröstet var nästan overkligt. Och att nu stå i en SM-final med i klubben i ens hjärta i ens hemmastad är något jag kommer att komma ihåg resten av livet. Jag försöker njuta så mycket som möjligt trots att man är mitt upp i det nu. Det står 2–2 i matcher och det ska bli spännande att se vart den här resan slutar, säger Jacob Blomqvist.

ARTIKELN HANDLAR OM