Wennerholm: Lugn som en svensk filbunke

Inför kvartsfinalen - "Arenan gör mig orolig inför kvällen" 03:47
HOCKEY

PARIS. Det spelar ingen roll om arenan är hetare än en finsk ångbastu eller isen mjuk som fransk citronsorbet.

Jag är ändå lugn som en svensk filbunke.

Sverige vinner mot ett Schweiz där inte en enda spelare hade platsat i det svenska VM-laget.

Nu hör jag redan alla som ropar hallå, hallå och drar i nödbromsen. Var finns ödmjukheten? Respekten för en kvartsfinalmotståndare som mer än väl förtjänat sin slutspelsplats?

Lugn. Den finns.

Men jag bänkar mig i ändå AccorHotels Arena inför den här kvartsfinalen med en puls som inte kommer att ta några extra slag.

Schweiz har redan överträffat alla förväntningar.

Ett stjärnspäckat Tre Kronor har inte varit i närheten av det.

De har faktiskt kommit ganska billigt undan måste jag säga, efter en tredjeplats i gruppen och svidande förluster både mot Ryssland och USA. De har inte bevisat ett smack så här långt. De har bara tagit de ”givna” segrarna.

Nu förväntar jag mig att få se ett lag som äntligen visar vad de går för och som sitter på ett tåg tillbaka till Köln redan på fredag för att möta USA eller Finland i en VM-semi.

Inte nått upp till kapaciteten

Förutsättningarna har inte varit bättre på många år.

Det här är en chans Rikard Grönborg och hans stjärnspäckade Tre Kronor inte får missa.

Ett lag som inte alls nått upp till sin kapacitet ännu och som blivit påmint om sin egen dödlighet både en och två gånger. De vet om det själva hör jag på snacket efter första - och sista - träningen här i Paris.

Nu ställs de mot en kvartsfinalmotståndare där inte en enda spelare hade platsat i det svenska VM-laget. Ingen hade ens varit i närheten.

Ett Schweiz med 22 spelare från sin egen inhemska National League, den högsta ligan i alplandet som domineras av utländska importer. En liga där åtta av topp tio i poängligan i vintras var utlänningar och de två schweizare som fanns med inte ens finns med här i VM. En liga där Jonas Junland toppade backarnas poängliga. Inget ont om genomtrevlige Junland, men han hade inte haft en chans att platsa i det här svenska VM-laget.

Då är det fiasko

Schweiz har en (1) NHL-spelare i truppen, men det går knappast att kalla 20-åringen Denis Malgin för stjärna efter hans totalt tio poäng (6+4) på 47 NHL-matcher för Florida Panthers i vinter. Inte ens han hade varit nära att platsa i dagens Tre Kronor.

Det finns annars bara gott att säga om årets schweiziska VM-lag, som inte har förlorat en enda match vid full tid. Men nu är det slut på det roliga.

De har ingen mer växel att lägga i. Nu är det skarpt läge, vinna eller försvinna och växa ytterligare ett snäpp. De möjligheterna har inte Schweiz.

Däremot kan svenskarna växa minst två storlekar till, från medium till XL. De har kört på tvåan hela det här mästerskapet känns det som och har massor av växlar kvar att lägga in.

Det räcker nog med ett lägga i trean i kväll för att vinna och spara resten till semifinal och final. Inte mig emot.

Nej, förlorar svenskarna den här kvartsfinalen finns det inga ursäkter.

Då är det ett fiasko.

Då är det en nytt misslyckande för förbundskapten Rikard Grönborg, precis som det var när svenskarna föll i semifinalen mot Team Europa i World Cup i september.

Grönborg måste få det att hända

Det ska inte få hända.

De kraven måste man kunna ställa på det här svenska VM-laget.

Nu vet jag att det oväntade händer. Att David slår Goliat. Jag satt framför tv:n när ett ungt collegelag från USA snodde OS-guldet från stora, stygga CCCP vid OS i Lake Placid 1980. Miracle on Ice. Det som inte kunde hända hände.

Och jag satt på läktaren i Salt Lake City 2002, när Vitryssland skrev historia och slog ut ett svenskt Dream Team med 4–3 i kvartsfinalen. Denna mörkaste av mörka dagar i svensk hockeyhistoria. Jämfört med den smällen vore en VM-förlust mot Schweiz ingenting i sammanhanget.

Men ändå svidande nog att väcka frågor.

Nu måste Rikard Grönborg visa att han är mer är en populär farbror i Foppa-tofflor med en förmåga att locka hem NHL-spelare.

Han måste få något att hända också. Han måste få ihop ett lag av alla stjärnor.

Han måste bli en vinnare.

Han får inget bättre tillfälle än nu.

INSIDE TRE KRONOR: Följ med bakom kulisserna under VM

avMats Wennerholm

ARTIKELN HANDLAR OM