NHL

Montreal slog ut Winnipeg ur Stanley Cup

Av: 

Per Bjurman

HOCKEY

LAS VEGAS. Euforisk segeryra utbröt på gatorna i Montreal i natt.

För Canadiens fullbordade sin ”sweep” mot Winnipeg och är, först av alla, klara för semifinal i Stanley Cup-slutspelet – efter mål av bland andra svenske backen Erik Gustafsson.

– Det var riktigt skönt att se den gå in, förstås, och otroligt skönt att vi vann. Men jag tycker vi redan i första matchen kom ut och visade att vi skulle ta den här serien, säger han till Sportbladet efter 3-2-triumfen.

Någon form av lockdown råder fortfarande i Montreal och social distansering är kommenderad.

Men myndigheterna hade inte en chans att stävja den kollektiva yra som utbröt när Tyler Toffoli 1.39 in i övertidsperioden i Canadiens fjärde möte med Winnipeg i Bell Centre fick en perfekt passning av underbarnet Cole Caufield och dammade in den avgörande 3-2-pucken.

För därmed fullbordade han Canadiens ”sweep” och skickade den ärevördiga klubben till semifinal i Stanley Cup-slutspelet för första gången sedan 2014.

Hockeyfeber i staden

Sådana triumfer betyder mer i Montreal än på flesta andra håll i världen. Hockey är ju religion i den fransk-kanadensiska metropolen

– Ja, det är fantastiskt att få vara med om det här i en stad som har sådan passion för hockey. Den märker man av hela tiden, jag och ytterligare några killar i laget bor nära arenan så vi går till matcherna och tre timmar innan de startar står det fullt med fans vid ingången och vill visa sitt stöd. Så man kan ju tänka sig hur det är nu, säger Erik Gustafsson när vi talar med honom strax efter avgörandet.

Han fortsätter:

– Jag tycker dock vi vinner helt rättvist. Vi visade redan från start i första matchen att det var vi som skulle ta den här serien. Vi har spelat stabilt bakåt och varit bra på att sätta chanserna. Sedan har vi ju Carey Price längst bak. Han är ”one of kind”. Så lugn och självsäker. Det smittar av sig på oss andra. 

Erik prickade själv in 1-0 i ett powerplay åtta minuter in i första perioden – och det kan nog lugnt beskrivas som det viktigaste mål en svensk gjort för Canadiens sedan Mats Näslund och Kjell Dahlin var med och vann cupen 1986.

– Jag fick en fin passning av Nick Suzuki, sedan såg jag att en av deras forwards kom slajdande. Så jag försökte bara hålla i pucken och hitta en ny position och så sköt jag, berättar han.

– Största målet på länge? Ja, det får man säga. Det var riktigt skönt att se pucken gå in.

Stortrivs i klubben

Den 29-årige stockholmaren kom till Montreal från Philadelphia i samband med trade deadline i april och stortrivs – trots att han för första gången är ende svensken i ett NHL-lag.

– Jag har ju finländarna, de är ändå som grannar, och Artturi Lehkonen spelade jag faktiskt med i Frölunda, så vi känner varandra väl. Men det är överhuvudtaget ett tajt gäng här och det tycker jag märks även på isen.

Nu väntar antingen Colorado eller Vegas in semifinalen – och det tajta gänget kommer vara kraftigt nederlagstippat.

Igen.

– Ja, inte oss emot. Det gick ju rätt bra mot Toronto ändå, och även Winnipeg. Det är bara skönt att ingen tror på en, då har man ju ingen press på sig, konstaterar Erik.

Svenske backen Erik Gustafsson måljublar.

Foto: TT/AP
Publisert:

LÄS VIDARE

Boston anklagar Islanders för att vara skenheliga

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

NHL

Stanley Cup

Erik Gustafsson