Stanley Cup

40-åringen hjälte för Washington Capitals

Av: 

Per Bjurman

HOCKEY

WASHINGTON. Doldisen Nic Dowd blev matchvinnare i sudden death.

Men den store hjälten när Washington i natt öppnade 2021 års Stanley Cup-slutspel med en vinst mot Boston var 40-årige målvakten Craig Anderson, som efter en hel säsong som reserv mitt i första perioden fick hoppa in istället för skadade Vitek Vanecek och gjorde en kanonmatch.

– Craig var suverän, men han har vana av ta över på det sättet fast han knappt har spelat alls, säger Carl Hagelin till Sportbladet efter 3-2-segern.

Det blev spektakulärt drama direkt i nattens Stanley Cup-premiär i Capital One Arena i Washington.

Den hårda, jämna öppningsmatchen mellan Capitals och Bruins stod 2-2 efter full tid och gick alltså till förlängning – och där avgjorde hemmalaget med ett slumpartat mål. Efter knappt fem minuter vispade TJ Oshie iväg en en fladdrig puck från blålinjen som via Nic Dowds klubba och Tuukka Rasks mage letade sig in i kassen.

– Jäkligt skönt att vi kunde avgöra såpass tidigt och fick den här segern, säger Carl Hagelin när vi talar med honom efteråt.

– Precis som väntat var det tajt där ute, det fanns inte mycket utrymme och de klara chanserna blev rätt få. Målvakterna såg de flesta skott de fick på sig. Men vi hade en bra känsla i hela laget inför förlängningen och ja, det är såklart perfekt att vi får börja med en vinst.

Tvingades avbryta matchen

Dramatiken började dock långt innan dess. 13.10 in i första perioden kvitterade Jake DeBrusk den ledning Tom Wilson – vem annars? – hade gett Washington lite tidigare och i samma ögonblick drog hemmamålisen Vitek Vanecek sönder något i ett ben eller en ljumske och tvingades avbryta matchen.

In kastades istället Craig Anderson – den snart 40-årige veteranen som inte fick något nytt kontrakt av Ottawa efter förra säsongen och kontrakterades av Caps som nödlösning först när Henrik Lundqvists dröm om en fortsättning på karriären i amerikanska huvudstaden gick i kras. Han har tillbringat nästan hela säsongen i lagets så kallade taxiskvadron, så grimaser av oro spreds bland de drygt 5000 som hade släppts in i hallen när Erik Karlssons gamle lagkamrat gled ut på isen. 

Men trots att han inte uppträtt i Stanley Cup sedan våren 2017 var han förträfflig, stoppade 21 skott och hyllades som den store hjälten efteråt.

Hagelin: Han har vana

– Craig var helt suverän, fortsätter ”Hagge”. 

– Lugn och säker och bra på att gå ut spela puckarna. Men vi talade faktiskt om det tidigare under dagen, hur han har vana av att komma in på det här sättet och ta över fast han knappt spelat alls. Och så blev det så. Kul för honom.

Hagelin var för övrigt bra själv också – som alltid när det vankas playoff. Han får alltid upp ännu högre fart i de stora matcherna, sprider ännu mer energi och jobbar ännu hårdare – inte minst när han dödar utvisningar.

– Ja, det kändes bra. Jag lyckades skapa några chanser också, och vi jobbade bra i vår ”penalty kill”. Nu är det bara att fortsätta på samma sätt i nästa match, säger han. 

Den – nästa match i serien – avgörs natten till tisdag.

Publisert:

LÄS VIDARE

Stanley Cup 2021: Så spelas slutspelet i NHL – datum och tv-tider

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Stanley Cup

Ishockey

NHL

Washington Capitals

Boston Bruins