Domen mot Jakob Lilja

Salming efter domen mot Jakob Lilja: ”Helt fel”

Hockeyprofilernas reaktioner mot Jakob Liljas misshandelsdom

Av: 

Jacob Larsson

HOCKEY

Hockeyspelaren Jakob Lilja fälls av hovrätten för sitt tilltag mot Jens Olsson i en hockeyallsvensk match 2015.

Därmed står misshandelsdomen fast.

– Det är helt fel, sånt här tycker jag hockeyn ska kunna sköta internt, säger hockeylegendaren Börje Salming till Sportbladet.

Salming.

När Jakob Lilja dömdes i tingsrätten för sin klubba i nacken på Malmös Jens Olsson reagerade hockeylegendaren Börje Salming starkt mot domen.

– Ska man gå så långt kommer det bli sådana här fall hela tiden, då kan man inte spela hockey längre. Då får man lägga ner hockey, för det är en kampsport, sa Salming då till Expressen.

Nu står det klart att hovrätten fastställer domen mot Jakob Lilja, något Salming ställer sig kritisk mot.

– Jag tycker sånt här ska hanteras internt inom hockeyn, och då kan det vara riktigt hårda straff att tala om så som livstids avstängning eller liknande. Men det ska inte bli en civil rättssak av det, det är helt fel, säger Salming till Sportbladet.

Men domen får också lovord.

I hovrättsdomen står det att "den våldsutövning som åtalet i förevarande fall avser strider tveklöst mot ishockeyns regelverk", något som riksidrottsnämndens ordförande Krister Malmsten håller med om.

– En för hård tackling strider mot reglerna, men är ändå en handling som är i linje med hur hockey ska spelas. Men här är pucken åtta meter från händelsen och han kommer bakifrån med båda händerna på klubban och slår den mot halsen. Det har ingenting att göra med hur hockey ska spelas, säger Krister Malmsten.

"Flagranta övergrepp"

Rättsexperten och tidigare överåklagaren Sven-Erik Alhem uppfattar även han hovrättens dom som välskriven och balanserad.
– Allmänt sett ska idrotten reglera sig själv. Men när det görs flagranta övergrepp utöver vad som är att förvänta så är det rimligt att rättsväsendet ingriper, så att inte idrotten blir en frizon, säger Alhem.

Se händelsen här

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inget av SHL och Hockeyallsvenskan – streama alla matcher på C More!

C More

Publisert:

LÄS VIDARE

LISTA: Hårdaste straffen i svensk hockey – minns ni alla busarna?

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Domen mot Jakob Lilja

Jakob Lilja

Börje Salming

Jens Olsson