Insamlingen till Lilja: 10 000 kronor

Foto: Bjˆrn Lindgren/TT / TT NYHETSBYR≈N

avPovel Arwidson

HOCKEY

Linköpings Jakob Lilja dömdes förra veckan för misshandel, efter en crosschecking.
Straffet blev dagsböter, något som förre lagkamraten Alexander Lindqvist Hansen nu samlar ihop pengar till.
– Jakob är ingen brottsling, han spelar hockey, säger Lindqvist Hansen.

Jakob Lilja, under tiden spelare i Rögle, blev förra veckan dömd för misshandel efter en crosschecking i nacken på Malmös Jens Olsson i mars 2015. Straffet blev villkorlig dom och dagsböter. Hans förre lagkamrat Alexander Lindqvist Hansen har nu startat en insamling till Lilja, i protest mot domen.

– Jag vill med insamlingen belysa att domen inte är rätt. Lilja spelar ishockey, som är en kampsport, där det smäller, säger Lindqvist Hansen.

– Det klart, klubban sitter i nacken och jag tycker synd om Jens. Men det händer liknande saker varje match, och om man till slut kan sitta i soffan och anmäla allting, så kommer sporten dö.

Ska betala 75 000 kronor

Insamlingen har, på en vecka, dragit in nästan 10 000 kronor. Liljas böter och rättegångskostnader kommer sammanlagt landa på ungefär 75 000 kronor.

– Drömmen hade varit att samla ihop hela summan. Men det viktiga är att vi kanske kan väcka en tanke hos de som bestämmer, och att vi visar att vi står upp för Jakob.

Har du pratat med Jakob om insamlingen?
– Han är superglad. Han säger att det är hans böter och att han gärna betalar dem, men han tycker det är kanon att vi hjälper till, säger Lindqvist Hansen.
Vad händer med pengarna om han blir friad i hovrätten?
– Då får jag väl sätta mig och skicka tillbaka pengarna. Eller så skänker vi de till någon barncancerfond, eller något annat välgörande ändamål.

ARTIKELN HANDLAR OM