15-åring historisk – yngste utespelaren i svensk elithockey

Foto: BILDBYRÅN

avFredrik Jönsson

HOCKEY

15 år och knappt nio månader.

Den elfte november blev Emil Andrae historisk.

– Det var mäktigt att spela inför alla på läktaren, säger Andrae efter debuten i IK Oskarshamn till Oskarshamn-Tidningen.

IK Oskarshamn fortsätter imponera i Hockeyallsvenskan. På lördagen vann laget med 5–1 hemma mot Almtuna och är därmed tvåa i serien.

Emil Andrae skrev historia i matchen. IKO-talangen blev yngste utespelaren i svensk elithockey. Andrae, som är född den 23 februari 2002, är 15 år och knappt nio månader.

”Det är kul”

– Jag har hört något om det där rekordet och det är klart att det är kul men jag försöker att inte lägga för mycket fokus på det. Det gör ingen skillnad för mig egentligen, det gäller fortfarande att göra jobbet varje dag, säger Emil Andrae till Oskarshamn-Tidningen.

– Det var mäktigt att spela inför alla på läktaren och de byten jag fick göra gick väldigt fort. Men jag tycker att jag fick bra hjälp av gubbarna. Det var väldigt roligt, jag var väl mest med för att se och lära men absolut var det roligt.

”Är en supertalang”

Huvudtränaren Björn Hellqvist var nöjd med debuten.

– Emil fick göra några byten och det är inget snack om att han har mycket hockey i sig och är en supertalang. Sedan har han att jobba med skridskoteknik och tempo men det är inte så konstigt eftersom han knappt gjort en J20-match tidigare. Han är ung och har framtiden framför sig, säger Björn Hellqvist till tidningen.

ARTIKELN HANDLAR OM