Hånades - av rasister

HOCKEY

Johnny Oduya möttes med apljud-nu kan LHC få spela utan publik

Foto: MATS STRAND
psykad Johnny Oduya åkte av isen som en förlorare efter 5-0-förlust. Men värre var de ramsor han fick ta emot från hemmapubliken. Varje gång Oduya hade pucken började en del av klacken ropa "Ooo, Oooo, Oooo, Oduya, Oooo, Oooo, Oooo, Oduya! Linköpings klubbdirektör Mike Helber kommer att porta de personer som ropat - om han får tag i dem.

LINKÖPING

Delar av publiken hånade Frölundas Johnny Oduya med rasistiska rop.

Det kan tvinga Linköping att spela inför tomma läktare eller i en annan arena.

- Vi ser allvarligt på det här. När jag kommer till jobbet på tisdag ska jag ta itu med Linköpings rasistproblem omedelbart, säger Michael Englund, generalsekreterare på Svenska Ishockeyförbundet.

När Frölundas färgade försvarare Johnny Oduya tog pucken för första gången i matchen hördes höga rop från Linköpings ståplats.

- Ooo, Oooo, Oooo, Oduya, Ooo, Oooo, Oooo, Oduya!

Det gick inte att ta miste på vad delar av ståplatspubliken menade och vad de syftade på.

Sedan hördes nidramsan och det rasistiska påhoppet varje gång Oduya hade pucken eller när han blev utvisad.

- Jag hörde ingenting därute på isen. Men i så fall är det deras problem och inget jag kan göra något åt. Jag har andra saker att tänka på efter fem baklängesmål i den här matchen, säger Johnny Oduya om publikens beteende.

Svenska ishockeyförbundet har jobbat intensivt och länge mot rasism.

"Totalt vidrigt"

Och när Michael Englund, generalsekreterare på Svenska Ishockeyförbundet, hörde ramsan tydligt, trots att han såg matchen på tv, blev han bestört.

- Jag hörde det där och det är totalt vidrigt. Dessvärre är jag inte förvånad att det hände just i Linköping.

I dag ska han ha en diskussion med Linköping om publikens uppförande.

Och i tävlingsbestämmelserna finns utrymme för hårda straff mot Linköping.

Enligt paragraf 5:14 är det i det här fallet Linköpings skyldighet att skydda spelare från övergrepp. Svenska Ishockeyförbundet kan besluta att en eller flera matcher ska spelas på annan arena än föreningens ordinarie hemmaplan, och/eller att en eller flera matcher ska spelas utan åskådare.

Osäkert om straff

Men det mest troliga är att Linköping får en kraftfull tillrättavisning.

- Jag vill inte uttala mig om Linköping ska få något straff eller vilken typ av straff de kan få. Jag vill prata med Linköping först. Men jag tar för givet att de också ser allvaret i saken och gör något åt det, säger Michael Englund.

Linköpings klubbledning har jobbat hårt med att få till stånd en bra läktarkultur. Klubbdirektör Mike Helber har vid flera tillfällen haft möten med supporterklubben White Lions.

- Glädjande nog så försökte de övriga i arenan att tysta ned ramsan genom att bua. Och jag är övertygad om att det inte är White Lions som ligger bakom ramsan. Det här kom från en del av ståplatspubliken vi inte riktigt styr över. Jag vet inte vilka de är och får jag veta det ska jag se till att de inte kommer in i arenan igen, säger Mike Helber.

§5:14 ARRANGERANDE OCH GÄSTANDE FÖRENINGARS SKYLDIGHETER

linköping

Tomas Ros

ARTIKELN HANDLAR OM