Kenny nobbar Gretzky

HOCKEY

”Jag stannar i Rögle oavsett bud från NHL”

RIGA

Kenny Jönsson nobbade 30 miljoner och budet från Wayne Gretzky.

Inget i hela världen kan dra honom från Rögle och allsvenskan.

– Men efter nästa säsong ska jag och familjen ta ett nytt beslut om vi ska flytta eller inte, säger Tre Kronor-backen och tvåmålsskytten Kenny Jönsson.

Foto: Mats Strand
Familjen först Tvåmålsskytten Kenny Jönsson väljer bort 30 miljoner kronor som han hade kunnat få i NHL nästa säsong. ”För pengar kan man köpa mycket, men inte familjelycka”, säger han.

Kenny Jönsson – en matchens gigant mot Italien i går.

Två mål, tre skott på mål, få misstag och nyttig i powerplay där han har två viktiga roller; skymma målvakten och skjuta från blålinjen.

Och Kenny Jönsson är även unik på ett annat vis. Han väljer bort 30 miljoner kronor som han hade kunnat få i NHL nästa säsong.

Marknadsvärdet för OS bäste back ligger nämligen på runt fyra miljoner dollar.

Ett år kvar

– Jag och min familj har bestämt oss för att stanna i Ängelholm och Rögle. Jag har ett år kvar på kontraktet med Rögle och det ska jag fullfölja oavsett bud från NHL, säger Kenny Jönsson.

Tolv klubbar har visat seriöst intresse för Kenny Jönsson under våren, speciellt efter OS där Kenny valdes till bäste back. Av intressenterna finns tio toppklubbar i NHL, däribland Vancouver, Carolina, New York Rangers och Ottawa.

En annan klubb som var villig att bjuda höga dollarbuntar för Kenny Jönsson var Phoenix Coyotes, Wayne Gretzkys klubb.

”Stor spelare”

I stället för att ha världens mest kände hockeyspelare som tränare väljer Kenny alltså Bobo Simensen i Rögle.

– Ja, Gretzky var en stor spelare. Och det är kanske inte är så konstigt att Phoenix visat intresse eftersom deras general manager, Mike Barnett, är min gamla agent, säger Kenny Jönsson.

Men han stänger inte dörren till NHL för gott. Om ett år kan den öppnas igen.

– Jag ska spela ut kontraktet med Rögle. Sedan ska familjen sätta sig ned igen och diskutera framtid. Efter det får vi se hur det blir, säger Kenny Jönsson.

Trivs i Ängelholm

Kenny spelade i NHL 1994 till 2004. Han hade sina bästa år med New York Islanders där han var lagkapten och bäste back.

För två år sedan flyttade han hem till en patriciervilla från sekelskiftet i Ängelholm som han nu rustat upp.

– Ängelholm är hemma för mig. Familjen stortrivs och det är det viktigaste för mig. För pengar kan man köpa mycket, men inte familjelycka, säger Kenny Jönsson.

Kenny Jönsson alla meriter:

Tomas Ros