Karlsson i natt: ”Det känns fortfarande”

avPer Bjurman

HOCKEY

NEW YORK. Det gjorde ont att behöva ta farväl av staden, klubben och fansen han tillhört i nio år. 

Men nu ser Erik Karlsson fram emot att komma till San Jose – och få kampera ihop med Norris Trophy-brodern Brent Burns.

– Jag står för håret och han för skägget och vi ska nog kunna trixa ihop lite grejor tillsammans, säger den småländske backstjärnan med ett skratt till Sportbladet.

Hela världen kunde se hur ledsen Erik Karlsson var när han vid en presskonferens i Canadien Tire Center under torsdagskvällen kommenterade det faktum att han trejdats till San Joe Sharks och efter nio säsonger tvingas lämna Ottawa Senators.

De känslorna sitter i när vi några timmar senare når honom i hemmet i den kanadensiska huvudstaden.

– Ja, det har varit en emotionell och omtumlande dag och det känns fortfarande, säger han.

– Det har ju varit surr om en trejd väldigt länge och jag hade på känn att det här kanske skulle hända idag. Men ändå, när det väl är ett faktum blir det ändå en liten chock. 

Och som han konstaterade på presskonferensen – sett i ett lite längre perspektiv hade han aldrig kunnat föreställa sig den här situationen.

– Nej, suckar han, jag trodde aldrig vi skulle hamna här. Ottawa är och kommer alltid vara hemma för mig, det är här jag vill bo och det känns tråkigt att jag inte fortsätter min professionella karriär här.

– Det var inte vad jag ville, det var klubbens beslut. Men så är det i den här businessen och jag känner ändå väldig tacksamhet över att jag fått chansen att bli en NHL-spelare hos Senators .

Foto: Marcio Jose Sanchez / TT / NTB Scanpix
San Josés Brent Burns.

Blir lagkamrat med Brent Burns

Och nu ser den 28-årige artisten fram emot ett nytt kapitel i livet och karriären  – i norra Kalifornien.

– Ja, fortsätter han, det ska såklart samtidigt bli väldigt kul och inspirerande att få komma till ett så starkt lag som San Jose Sharks.

– Jag har inte sett så jättemycket av dem genom åren eftersom jag spelat i östra konferensen och de ingår ju i den västra, men vet såklart ändå vad de går för. Framförallt har de imponerat de senaste åren, jag kommer till ett lag som har chansen att vinna, helt klart.

Omvärldens puls rusar framförallt över tanken på Sveriges största NHL-stjärna kommer spela ihop med skäggmonstret Brent Burns – i likhet med Erik Norris Trophy-vinnare i närtid (2017).

Ett så mäktigt backpar har NHL inte sett sedan Chris Pronger och Scott Niedermayer vann Stanley Cup åt Anaheim Ducks för snart tolv år sedan.

– Mm, jag står för håret och han för skägget och vi ska nog kunna trixa ihop nånting tillsammans, skrockar den förre Senators-kaptenen.

– Alltså, Burns är ju grym. Det ska bli jäkligt roligt att spela med honom. 

”Inga nära vänner i laget”

Erik har hunnit prata med både Johan Hedberg – assisterande coach i San Jose– och förre San Jose-hajen Douglas Murray, men utöver dem har han ännu inga personliga band till sin nya klubb.

– Nej, det är nog den enda klubben i hela ligan där jag inte har några nära vänner. Men jag har bara hört gott om laget, det ska vara ett riktigt fint kompisgäng, så det blir nog inga problem att komma in där. Det ska tvärtom bli bara bli kul att få lära känna nya människor.

Och trakten runt San Jose, The Bay Area och Silicon Valley, har han av lätt förklarliga inget heller något emot att få stifta närmare bekantskap med.

– Jag och Melinda (Eriks hustru) var faktiskt i San Francisco så sent som i somras och hade det väldigt bra. Det är otroligt fint där uppe. Vi har dessutom personliga vänner i närheten. Så även på det sättet är allt bara positivt.

Nu närmast ska paret Karlsson skaffa amerikanskt visum och eftersom helg stundar lär det ta en stund innan det går att ordna.

– Ja, jag skulle tro att jag kommer till Kalifornien någon gång i mitten av nästa vecka.

Då har de garanterat ett berg av resväskor med sig, men inget regelrätt flyttlass.

– Nej, vi ska ha kvar huset här i Ottawa och flyttar inte allt vi äger och har, förklarar Erik.

Han har fortfarande ett år kvar på sitt gamla kontrakt och i motsats till vad som rapporterats om villkoren för en trejd har han inte lovat sin nya klubb att skriva på en förlängning på en gång.

Erik och Melinda vill känna sig för och förvissa sig om att de verkligen trivs innan de tar ett så avgörande beslut om framtiden.

NHL-svenskarna som tjänar bäst 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM