Mejla

Hans Abrahamsson

Abrahamsson: Fanns ingen annan utväg

Stefan Bengtzén ifrågasatt sedan dag 1

Publicerad:
Uppdaterad:

Stefan Bengtzén blev Brynäs första offer. 

Till slut blev situationen ohållbar.

Bengtzén har egentligen varit ifrågasatt från dag 1.

Att Brynäs sparkar sportchefen efter endast sju matcher kan tyckas sensationellt. Sanningen är att det egentligen är ganska logiskt.

Ett av Stefan Bengtzéns första kontroversiella uttalanden efter att han (överraskande) tillträdde som ny sportchef i Brynäs 2014 var att han ville införa mer ”Boforsanda”. Det slog inte speciellt väl ut i hockeymeckat Gävle, för att uttrycka det milt. Man tyckte inte att någon doldis från Karlskoga skulle komma och berätta vad Brynäs behövde eller inte behövde. Speciellt inte om receptet var utskrivet i Karlskoga.

Den lite buffliga och raka attityden hjälpte inte heller till för att vinna några popularitetspoäng.

Vad Bengtzén egentligen menade var att han ville ha ett tuffare, mer hårt jobbande Brynäs, men att dra en parallell med allsvenska Bofors blev inte helt lyckat i en av landets mest anrika klubbar. 

Skadan var redan skedd och det där uttalandet har sedan förföljt Bengtzén under hans drygt fyra år i klubben.

Men Bengtzén nöjde sig inte där. Kort därefter gick han ut och kritiserade hur hans företrädare Michael Sundlöv hade byggt laget. 

Det finns några personer som är mer populära än andra i Gavlerinkens slitna korridorer. Michael Sundlöv är definitivt en av dem. Många, från kansli till omklädningsrum, reagerade med ilska över Bengtzéns kritik mot Sundlöv.

Höll på att få sparken i våras

En annan av de allra mest populära är målvaktsikonen och guldhjälten Johan Holmqvist. Det har varit många turer runt ”Honken” under Bengtzéns tid som sportchef. Även Holmqvist fick sig till slut en rejäl sågning av Bengtzén i samband med att Karlskrona kvalspelade mot Timrå. Helt i onödan, tyckte nog de flesta.

Jag vet att sågningen av Holmqvist höll på att leda till att Bengtzén fick sparken redan i våras. 

Lägg därtill att den frispråkige sportchefen skickade ut både Andreas Dackell och Ove Molin i samband med att han sparkade huvudtränare Tommy Jonsson i början av 2015. 

Ingen kan säga att Stefan Bengtzén har gjort det lätt för sig under sina år i Gävle.

Gävle är ingen lätt stad att verka i när det kommer till ishockey och Brynäs. Det finns så otroligt många som har åsikter och många som tycker att allt var bättre förr, vilket i Brynäs fall har viss relevans.

Finalsäsongen blev räddningen

Man kan säga och tycka mycket om Gävle som hockeystad, det finns definitivt lite av en inavelsmentalitet i vissa fall. Det gnälls och gnys en hel del, både på läktare och i omklädningsrum. Men: man kastar inte ostraffat skit på några av klubbens allra största ikoner. Det har Stefan Bengtzén fått känna av den hårda vägen. 

Det har varit uppförsbacke i stort sett hela tiden. Det som egentligen räddade honom kvar fram till i dag var den oerhört framgångsrika finalsäsongen 2017. Brynäs var bara ett mål från ett SM-guld. Då fungerade det mesta och Thomas Berglund fick full utdelning för det spel han jobbat med under ett par säsonger. Dessutom prickade Bengtzén helt rätt i värvningar som exempelvis Ryan Gunderson, Jesper Jensen, Daniel Paille och Kevin Clark.

Den säsongen gav andrum och återupprättade till viss del gävlebornas sviktande förtroende för sportchefen.

Stefan Bengtzén överlevde de första turbulenta säsongerna, och var till och med hyllad efter finalsäsongen.

Då raserades allt igen. 

För det som till slut blev Bengtzéns fall är framför allt hans oförmåga att hitta rätt tränare till Brynäs. Roger Melin fick sparken efter bara åtta matcher och han ersattes inte under förra säsongen.

Tränarfrågan återstår

Och när många brynäsare väntade på det nya namnet som huvudtränare till den här säsongen fick Tommy Sjödin fortsatt förtroende.

Även om Sjödin också är en Brynäsikon, och en väldigt omtyckt människa, var det inte något tränarval som gjorde att Brynässupportrarna tände lägereldar på stortorget. 

Och nu står Brynäs med en ny katastrofinledning i SHL och den här gången blev det Bengtzén som fick gå.

Han som tidigare sparkat både Tommy Jonsson och Roger Melin. 

Hur påverkar då det här Brynäs möjligheter att klättra i tabellen? Ja, huvudproblemet är fortfarande hur det ser ut på isen och det påverkas nog inte nämnvärt av att Bengtzén fått sparken.

Om Tommy Sjödin ska vara kvar som huvudtränare eller inte är fortfarande en högaktuell fråga för Brynäs. Den blir inte mindre aktuell bara för att sportchefen sparkas.

Där har den tillförordnade sportchefen, Andreas Dackell, ett oerhört viktigt beslut att fatta de närmsta veckorna.

Mitt tips är att Sjödin och övriga tränarstaben får några matcher till på sig att visa att de kan leda laget. Att Brynäs efter morgondagens match mot Skellefteå har ett tolv dagar långt uppehåll passar väldigt bra. Oavsett hur man väljer att göra med tränarfrågan.

avHans Abrahamsson

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM