Så orkar de hela vägen

Av: Ha Ab

Publicerad:
Uppdaterad:

HOCKEY

Slopar värmning innan match: ”Ska spara på vår energi”

ska hålla hela vägen Juniorkronorna har lagt om rutinerna inför och under turneringen för att vara som bäst när det gäller.
Foto: SCANPIX
ska hålla hela vägen Juniorkronorna har lagt om rutinerna inför och under turneringen för att vara som bäst när det gäller.

Juniorkronorna ska vara bäst när det gäller.

Då väljer förbundskapten Roger Rönnberg att kopiera ”Luleåmodellen” och slopar de gemensamma matchvärmningarna.

– Det är viktigt om vi ska bryta invanda mönster, säger Rönnberg.

Foto: BILDBYRÅN
Roger Rönnberg kopierar ”Luleåmodellen” under JVM.

Att ishockeylag väljer att värma på förmiddagen i samband med matcher är mer regel än undantag.

När Jonas Rönnqvist inför förra säsongen tog över Luleå valde han att helt stryka alla matchvärmningar. Orsaken var att spelarna skulle spara all energi till själva matchen.

I JVM-turneringen i Buffalo för ett år sedan var så gott som alla matchvärmningar obligatoriska. Men under årets turnering i Calgary har landslagsledningen bestämt sig för att skrota alla obligatoriska matchvärmningar.

”Ska bryta mönster”

I dag när Sverige möter Schweiz är det spelarens eget val om han vill värma på isen under förmiddagen.

– Vi har provat det här i de turneringar vi har varit på under säsongen och det är viktigt om vi ska bryta invanda mönster, säger Roger Rönnberg.

Ni väljer alltså att kopiera Luleåmodellen?

– Ja, de har ju använt den i elitserien. Vi spelar ett spel som kräver mycket energi och då kanske det inte går att göra allt för mycket vid sidan av matcherna.

”Alltid vara på jakt”

En annan sak som har varit annorlunda den här gången jämfört med förra året är att Sverige inte genomförde någon uttagningscamp när truppen skulle tas ut. Även den förändringen handlar om att spara så mycket energi som möjligt till slutet av turneringen.

– Vi ledare tyckte uttagningscampen var jättebra, men vi gjorde en utvärdering med spelarna. Många kände att vi kramade ur trasan för tidigt. Många av spelarna fick tömma ur sig för tidigt, helt enkelt.

De fyra senaste åren har Sverige varit en huvudkandidat till guldet, men inte klarat av att prestera maximalt i slutet av turneringarna.

– Vi kommer arbeta mycket med att få in den där jägarmentaliteten. Att alltid vara på jakt: det är nyckeln för att göra den bästa matchen sist. I förra årets turnering var våra två sista matcher våra två sämsta, säger Rönnberg.

Publicerad:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

ÄMNEN I ARTIKELN