Abrahamsson: Vi fick tydliga svar

HOCKEY

ÄNGELHOLM. En superkedja levererade direkt, en tilltänkt förstemålvakt glänste och en backdoldis levde upp till sitt goda rykte.

Mycket var bra i Juniorkronorna.

Men mycket måste bli bättre.

Förbundskapten Rikard Grönborg fick i alla fall tydliga svar.

Med sex dagar kvar till JVM-premiären kom det första testet för Juniorkronorna. Regerande mästarna USA stod för motståndet och Sverige vann med 4–2.

Ingen kan klaga på resultatet.

Men spelmässigt var USA det bättre laget, det var effektiviteten, Oscar Dansks målvaktsspel och Frölundakedjan som ordnade segern.

Förstakedjan, där alla kommer från Roger Rönnbergs succébygge i Göteborg, var matchens behållning. Alexander Wennberg, Sebastian Collberg och Andreas Johnson gjorde samtliga fyra mål, två av dem kom i power play. Den här kedjan spelade tillsammans i den senaste turneringen i Ryssland och när Gustav Possler tidigare i veckan tvingades hoppa av JVM med en knäskada var det logiskt att Johnson skulle få förtroendet med sina Frölundakompisar.

Nu visade de spelglädje, kreativitet och strålande effektivitet.

Fortsätt som kapten

Alexander Wennberg hade fått ett C på bröstet i den här matchen och det tycker jag han kan få fortsätta att ha även om Elias Lindholm och Filip Forsberg kommer.

Wennberg växer med ansvaret och känns definitivt redo att leda det här svenska laget. Jag tycker att Frölundaforwarden misshandlades lite i förra årets turnering där han flyttades runt i kedjorna och agerade hjälpgumma. Ändå var han totalt sett en av Juniorkronornas bästa forwards när turneringen summerades.

Under Roger Rönnebergs ledning har den spelbegåvade centern tagit ytterligare ett steg under hösten.

Oscar Dansk var den andra stora plusvarianten. Målvakten – som redan inför förra säsongen lämnande Brynäs juniorlag för spel i den kanadensiska juniorligan OHL – var precis så bra som vi hade hoppats på. USA sköt 38 skott och de två mål Dansk släppte förbi sig var mer eller mindre otagbara styrningar. I övrigt räddade han massor och hade en förmåga att väldigt ofta stå rätt och fick därmed puckarna rakt på sig.

Oscar Dansk har hela tiden varit mitt solklara val som förstemålvakt och insatsen i går stärkte definitivt min uppfattning.

Målvaktsspelet var nyckeln till segern för totalinsatsen från det svenska laget var inte speciellt bra. Backsidan är ett frågetecken och jag blev inte lugnare av det jag såg i går. Allt för ofta checkades de svenska backarna fast i egen zon, eller stressades till misstag i uppspelsfasen.

En anledning var säkert att Rikard Grönborg matchade nio backar, vilket mer eller mindre aldrig händer. Det är extremt svårt att hitta rytmen som back när istiden sprids ut på så många. Bäst tycker jag att Gustav Olofsson från Colorado College var. Stor och rejäl och även duktig på att sätta i gång spelet. Minnesotas andraval i draften levde upp till sitt goda rykte.

En annan svaghet som blev tydlig mot USA är att Sverige har för få offensiva enheter som kan hota. Speciellt när Grönborg valde att sätta sina tre vassaste forwards i samma kedja.

Nu kan det snart vara ett ickeproblem då Elias Lindholm anländer på lördag och Filip Forsberg (förhoppningsvis) på söndag. Två offensiva världsklasspelare på den här nivån och med Forsberg och Lindholm i laget har Juniorkronorna två offensiva enheter av högsta kaliber.

ARTIKELN HANDLAR OM