Abrahamsson: Det var bara en tidsfråga för Ulf Dahlén och HV71

HOCKEY

Och klubbens problem är större än så

HV 71 sparkar ytterligare en tränare.

Men klubbens problem är så mycket större än Ulf Dahlén.

Jag ser en tidigare mönsterförening som har tappat färdväg och desperat letar efter sin identitet.

Foto: Sportbladets Hans Abrahamsson.

2011 sparkades Jan Karlsson sedan HV 71 vunnit serien men åkt ut i kvartsfinal mot AIK. In kom Ulf Dahlén. Hans facit blev två kvartsfinalförluster och just nu ligger laget på tionde plats i tabellen.

I går fick även Ulf Dahlén sparken.

Att det funnits ett stort missnöje från spelartruppen mot Dahléns sätt att leda laget behöver ingen betvivla.

Att resultaten Dahlén har visat upp under sina två och ett halvt år i klubben helt enkelt inte varit bra nog är odiskutabelt. Det har dessutom bara blivit sämre och sämre.

Problem på flera nivåer

Problemet för HV 71 är att deras kris är mycket mycket större än bara Ulf Dahlén. Att sparka honom löser möjligen problemen på kort sikt, på lång sikt löser det ingenting.

HV:s stora problem är inte tränar­frågan utan finns på flera nivåer i organisationen.

Under många år var Jönköpingsklubben ett föredöme inom svensk ishockey. Strålande ekonomi, höga sportsliga prestationer under en lång period och en professionell och samtidigt jordnära struktur i föreningen.

Ordförande Hans-Göran Frick, klubbdirektör Tommy Fritz, sportchef Fredrik Stillman i raka led ner till tränare och spelare.

Utför efter guldet 2010

Just Tommy Fritz tror jag lämnade ett stort tomrum efter sig. Han var en klubbdirektör med förankring och kompetens i både sporten och företagsvärlden. Fritz var den perfekta länken mellan styrelse och sport.

Sedan han lämnade efter guldet 2010 har det egentligen bara gått utför.

Någonstans tappade HV 71 färdvägen.

Som någon sa till mig tidigare i höstas: ”HV 71 i dag är för mycket kavajer och företag och för lite professionell förening med hjärta, gemenskap och passion”.

Sportchef Fredrik Stillman har tagit många märkliga beslut de senaste åren och frågan är hur mycket Stillman brinner för uppgiften och hur väl han har hängt med i utvecklingen?

Inte beredd på Thorwalls

Och hur bra stöd har Stillman? Känslan är att många vill vara med och sola sig i glansen, men saknar den rätta kompetensen.

Utnämningen av Ola Thorwalls till general manager lämnar också en hel del frågetecken bakom sig. Det var ingenting som vare sig Stillman eller tränarna var beredda på. Att Throwalls gärna är klubbens ansikte utåt visade han med eftertryck på SHL:s upptaktsträff då han tog över showen framför ögonen på Dahlén och Stillman.

”Två till tre spelare från J20-laget till a-laget varje år” och ”Tiden när HV 71 tar in finska spelare är förbi” var budskapen från Thorwalls.

Samtidigt som HV 71 har rustat rejält på juniorsidan med nya ishallar, skottramper och andra faciliteter känns de senaste åren bortkastade när det gäller a-laget. Ofantligt många miljoner har slängts ut på spelarvärvningar som inte har gett något resultat. Under hösten har just de yngre fått flytta på sig när de dyra nyförvärven hämtats in.

Nu ska Torgny Bendelin ta över och rädda det som räddas kan, och jag får ingen euforikänsla över tränarvalet.

Chanserna är trots allt goda att HV 71 undviker kvalserien, mest för att både Örebro och AIK känns för svaga. Men den riktigt tuffa resan, den börjar efter den här säsongen.

Vilka spelare i den här truppen vill och kan de behålla?

HV måste bygga nytt, och de har inte råd att misslyckas en gång till.

ARTIKELN HANDLAR OM

HV71