Glödheta svensken knäcker superstjärnorna

Publicerad 2013-10-27

Alexander Steen toppar målligan i NHL

Alexander Steen (till vänster) firar med David Backes och T.J. Oshie

NEW YORK. Alex Steen är hetaste målskytten i hela NHL just nu.

Han prickade in både sin nionde och sin tionde fullträff för säsongen när hans St. Louis Blues slog Nashville i natt – och därmed delar han förstaplatsen i målligan med Alex Ovetjkin.

– Det flyter på, jag är i bra form och det känns givetvis roligt. Men det gäller att vara ödmjuk och inte glömma hur hårt jag jobbat för att komma hit, säger Alex till Sportbladet efter 6-1-segern.

Det finns som bekant många sylvassa målskyttar i världens bästa hockeyliga.

Sidney Crosby, Steven Stamkos Pavel Datsyuk, Evgeni Malkin, Daniel Sedin och Patrick Marleau, till exempel.

Men just nu är det bara Alexander Ovtejkin som kan mäta sig med svenske Alex Steen.

Efter nattens övningar – då Steen under St. Louis 6-1-kross borta mot Nashville alltså hängde ytterligare två kassar – delar de förstaplatsen i målligan med tio fullträffar vardera.

”Vet inte vad jag ska säga...”

Det är ett sent men rungande genombrott vi bevittnar.

– Jag vet inte vad jag ska säga om det. Det flyter på och det är roligt att puckarna trillar in. Men vi har bara spelat nio matcher och det gäller att vara ödmjuk och inte glömma bort hur hårt jag jobbat för att nå hit. Jag måste fortsätta på precis samma sätt, säger Alex själv när vi talar med honom efter matchen mot Nashville.

Han fortsätter:

– Men ända sedan jag började spela hockey har jag strävat efter att bli bättre för varje år och ja, jag är kanske i bättre form än tidigare nu. Jag har tränat hårt för det, inte förändrats så mycket men kört hårt med det jag brukar göra, och nu är jag dessutom fräsch och skadefri för första gången.

”Då växer självförtroendet”

Det har också hjälpt den 29-årige skarpskytten att han hela säsongen fått spela i samma kedja, med T.J Oshie och David Backes.

– Ja, absolut. Förr om åren har jag flyttat runt hela tiden, från högerkant till vänsterkant och olika kedjor. Nu spelar jag på samma position, med samma killar, hela tiden. Och jag får väldigt mycket förtroende av coacherna. Då växer självförtroendet, säger han.

Debut för Hellberg

Vad gäller nattens match är han mer nöjd med själva segern än med sina egna två strutar.

– Det var ju lite surt kvällen innan, när vi kom ikapp mot Vancouver och sedan förlorade i alla fall. Så det kändes bra att vi kom tillbaka direkt och gjorde en så här bra match, konstaterar skyttekungen

I Nashville begick svensk målvakten Magnus Hellberg NHL-debut. Han fick hoppa in i kassen när Carlton Hutton hade släppt in sitt femte mål en bit in i tredje perioden. Hellberg stod drygt 12 minuter och tog 3 av 4 skott.

Mattias Ekholm noterades också för sin första assist på Nick Spalings tröstmål.

NHL:s målliga

1. Alexander Steen, St Louis 10

1. Alexander Ovetjkin, Washington 10

3. Sidney Crosby, Pittsburgh 8

3. Patrick Marleu, San Jose 8

3. Matt Duchene, Coloroado 8

Följ ämnen i artikeln