Magsjuka… Skit också!

Abrahamsson: På kort sikt betydde det ingenting – på lite längre sikt kan det förstöra allt

VICTORIA. Gruppsegern hamnar i skymundan för den magsjuka som härjar hos Juniorkronorna.

Finns bara ett ord för det: Skit!

På kort sikt betydde det ingenting.

På lite längre sikt kan det förstöra allt. 

Det blev en orolig nyårsafton för alla i och runt Juniorkronorna. I samband med morgonvärmningen inför den avslutande gruppmatchen mot Kazakstan berättade landslagsläkare Ryan Allenby (ytterst kortfattat) att fyra spelare och videocoachen Adam Almqvist Andersson insjuknat.

De fyra spelarna, Philip Broberg, Adam Ginning, Rickard Hugg och Filip Svenningsson, kom givetvis inte till spel mot Kazakstan.

Allenby ville inte säga vilken åkomma de drabbats av, men förbundskapten Montén klargjorde at det var någon typ av magproblem. Är det något en förbundskapten drömmer mardrömmar om inför en turnering är det att magsjuka ska få fäste i truppen. 

För precis så verkar det tyvärr vara. 

För innan nedsläpp kom besked om att även forwarden Johan Södergran och assisterande förbundskapten Joel Rönnmark tvingats vända och åka tillbaka till hotellet på grund av magsjuka.

En sportslig katastrof

Ingen vet riktigt hur det här utvecklar sig. Vi fick inget riktigt besked om det handlar om bakterier, virus eller något olämpligt de har fått i sig. Förhoppningsvis handlar det ”bara” om att de här fyra spelarna ätit något olämpligt och efter ett jobbigt dygn börjar återhämta sig igen. Men att ytterligare en spelare och en ledare insjuknade under nyårsaftonen gör att åtminstone jag blir alldeles iskall.

I värsta fall sprider sig smittan till ännu fler spelare i truppen och då är det en total sportslig katastrof. 

Mot Kazakstan räckte det gott och väl med de 15 utespelare som kom till spel. I den här typen av matcher (när klasskillnaden är så stor) kan det snarare vara en fördel att gå på lite färre spelare, mycket istid gör det lättare att hitta rytmen och hålla fokus.

Efter första perioden var skottstatistiken 24–1 och ställningen 3–0. Det blev till slut bara 4–1.

Den 48:e raka segern för svensk del var en av de lättaste. Eller borde ha blivit. Det stör mig rejält att de svenska spelarna uppträdde så otroligt nonchalant vid alla jättelägen som skapades och på så sätt till och med bjöd in kazakerna i matchen. Det och ett par nya onödiga utvisningar gjorde att det, helt i onödan, blev lite spänning mot slutet.

Inga fler får insjukna

För att gå långt i det väntande slutspelet krävs givetvis så många spelare som möjligt. Klart att även i en kvartsfinal mot Schweiz tror jag att Juniorkronorna klarar av att spela med tre femmor, men längre fram håller det givetvis inte om inte spelare kommer tillbaka.  

Och framför allt: att inga fler spelare får insjukna. 

För sprider sig det här mer än det redan gjort i truppen får det stora konsekvenser, både kvantitativt och kvalitativt. De går givetvis inte att gå på för lite spelare och de spelare som eventuellt kommer tillbaka lär inte vara i toppform direkt. 

Men allt det här är spekulationer och vi kan bara hoppas att alla är tillgängliga redan på onsdag kväll då Juniorkronorna möter Schweiz i kvartsfinal. Jag har skrivit det tidigare: Schweiz är ingen lätt motståndare men det är det är det lättaste motståndet det går att få på den här nivån. 

Ett motstånd som Juniorkronorna bara ska slå om man kommer med någorlunda fulltaligt lag.

Semifinal är ett krav

Det är nu turneringen börjar på allvar och efter fyra raka segrar har Juniorkronorna åtminstone skaffat sig bästa tänkbara utgångsläge inför slutspelet. 

Men nu måste prestationen upp ytterligare ett snäpp. Är det något vi sett under tidigare turneringar är det att ”gruppspels-bra” inte räcker för att gå långt. 

Jag hoppas och tror att även Juniorkronorna går in med den vetskapen. 

Under normala förutsättningar är semifinal är ett krav, final en rimlig målsättning och väl där…, ja då är det givetvis bara en sak som gäller.

Men som jag var inne på redan i går så har Juniorkronorna under den 11 år långa obesegrade perioden bara vunnit guld en gång. Under tio procent, alltså. 

Den siffran behöver förbättras i en annars strålande meritlista.

Men det kommer inte att ske om inte det här magsjuke-helvetet upphör inom kort. 

avHans Abrahamsson

ARTIKELN HANDLAR OM