Svenskdoldisen lyfter Buffalo: ”Enastående”

Lawrence Pilut hyllas efter Sabres seger

avPer Bjurman

Foto: Jeffrey T. Barnes / TT NYHETSBYRÅN/ NTB Scanpix
Johan Larsson jublar efter sitt mål

TAMPA. De har redan en svensk back-rookie av ädlaste märke i Rasmus Dahlin.

Men nu håller även Lawrence Pilut på att frälsa Buffalo Sabres.

Han hjälpte i natt till att bryta en fem matcher lång förlustsvit genom att avlossa ett skott som landsmannen Johan Larsson kunde styra in till sen kvittering.

– Både Pilut och Dahlin är enastående. Det ser så enkelt ut när de spelar, säger Larsson till Sportbladet efter 4-3-segern

Det är, av lätt förklarliga skäl, Rasmus Dahlin som fått mest uppmärksamhet av det pånyttfödda Buffalos nya backar under

Han draftades ju som etta i somras och har bara blivit bättre ju längre rookie-säsongen pågått.

I natt, mot Kings, spelade han över 28 och en halv minut och var rena rama härföraren på isen, sin ringa ålder till trots. 

En av tränarens favoriter

Men även Lawrence Pilut – SHL:s bäste back förra säsongen – har börjat göra intryck i norra New York.

Han fick inleda säsongen i AHL – där han gick fram som en slåttermaskin – men flyttades upp för någon vecka sedan och har snabbt blivit en av coachen Phil Housleys nya favoriter.

– Han var riktigt bra redan under campen, men vi hade såna konkurrens på backsidan att han fick vänta på NHL-debuten, säger Johan Larsson på telefon från Buffalo.

– Nu har han fått chansen och verkligen tagit den. Det är roligt att se. Både han och Rasmus är enastående. Det ser så enkelt ut när de spelar.

”Var ett fin skott”

Det var också 22-årige Tingsryd-sonen Pilut som 7.23 in i tredje perioden drog iväg det skott som just Johan Larsson kunde styra in till 3-3 – varmed ett 3-1-underläge från andra perioden var upphämtat.

– Det var ett fint skott men jag hann aldrig få fram klubban, så pucken tog på ena skridskon och gick in. Det man inte kan kan göra med klubban får man göra med skridskorna, säger gotlänningen.

Till slut avgjorde glödhete Jeff Skinner, med sitt 21:a mål, på övertid – och därmed var en fem matcher lång förlustsvit över för Sabres.

– Väldigt skönt, det har varit en lite tung period här, konstaterar Larsson.

– Framförallt är det starkt att vi kommer tillbaka från underläge i tredje. Det ger gruppen nytt självförtroende.

Adrian Kempe gjorde ett av Kings mål.

ARTIKELN HANDLAR OM