Näslund förbi Mario Lemieux

HOCKEY

Svensken toppar poängligan efter sex poäng i natt

Personligt poängrekord för en och samma match - ett mål, fem assist - och delad ledning i NHL:s poängliga.

Och seger med 8-0 mot Atlanta.

Då säger Markus Näslund att det finns utrymme för...

...förbättring.

- Ja, faktiskt. Jo, jag är allvarlig, säger Vancouvers lagkapten.

Foto: Mats Sundin jublar efter ett av sina två mål i natt. Svensken hann dessutom med att missa en straff.

Reportrarna i omklädningsrummet hade svårt att tro honom.

Inte för att de skulle tvivla på svenskens eller Vancouvers kapacitet.

Mest därför att det var ett underligt konstaterande när Vancouver just krossat Atlanta, vunnit sin största seger för säsongen och utökat sin obesegrade svit till 14 matcher.

Segern var imponerande, men Näslund ödmjuk.

- Jag tycker fortfarande att det finns saker som vi kan jobba på, säger han till nyhetsbyrån Canadian Press.

- Tidigt i matcherna släpper vi till för många chanser, men när Dan Cloutier (Cloutier) är så bra i målet kommer vi undan med det.

Inte svenskt rekord

När det gäller Näslund själv är många överens om att eventuella önskemål om förbättring inte behövs.

I ryggen har 29-åringen kanske sin bästa säsong i karriären, och matchen mot Atlanta var en av de poängmässigt främsta matcherna i svensk NHL-historia.

Bara två spelare - Mats Sundin och Patrik Sundström - har stått för fler poäng i en och samma match.

Sundström producerade åtta poäng i en slutspelsmatch för New Jersey 1988 och sju poäng för Vancouver i grundserien fyra år tidigare. Sundin gjorde fem mål och spelade fram till två i en match mot Hartford för elva år sedan.

Bland de spelare som stått för sex poäng finns bland annat Näslunds gamle radarpartner från Modo, Peter Forsberg.

Närmar sig 50

De sex poängen mot Atlanta förde upp Näslund på 83 poäng och delad ledning i NHL:s poängliga tillsammans med Pittsburghs Mario Lemieux, och målet innebar att Näslund tangerat sitt personliga rekord i NHL.

Nu är han upp i 41, precis som för två år sedan. Den gången hann Näslund spela 72 matcher innan benbrottet kortade av säsongen.

I år har Näslund spelat 63 matcher, så han har 19 försök på sig att nå drömgränsen 50 mål - något som Håkan Loob är ende svensk att ha klarat av.

Sundin nära 1 000

En annan svensk som närmar sig en milstolpe är Mats Sundin.

Torontos storstjärna och lagkapten missade en straff vid ställningen 0-0 i hemmamatchen mot New York Islanders, men kom igen starkt och gjorde två mål i 5-2-segern. Han är nu uppe i 30 mål för säsongen och bara två poäng från drömgränsen 1 000 poäng i NHL.

I mötet mellan Colorado-Edmonton såg Peter Forsbergs kedja till att Edmontons målvakt Tommy Salo fick lämna isen efter två perioder. Salo lyckades bara stoppa tio av 14 skott och blev utbytt. Forsberg spelade fram till tre av Colorados fyra mål efter två perioder. Slutperioden slutade mållöst och Colorado vann matchen med 4-2. Lagkaptenen Joe Sakic var tillbaka i hemmalaget.

Pittsburgh föll på hemmais mot Los Angeles med 3-5. Dick Tärnström spelade fram till två av hemmalagets mål. Mario Lemieuxs gjorde tre poäng, varav två mål.

aftonbladet.se-TT

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL