Bekräftar: Jörgen Jönsson lämnar Växjö

Foto: BILDBYRÅN
Jönsson i båset.

avMats Wennerholm

HOCKEY

VÄXJÖ. Jörgen Jönsson är i SM-final - igen.

Men Sveriges största SHL-spelare genom tiderna står i Växjös bås för sista gången under finalspelet.

– Ja, det blir ingen fortsättning. Jag ska flytta tillbaka till Karlstad igen, säger han.

Jörgen Jönsson jagar sitt sjunde SM-guld i den kommande SM-finalen.

Han har tagit fem som spelare i Färjestad och ett som assisterande coach 2011.

Samma roll han har i Växjö idag.

Men bara några veckor till, berättar han för Sportbladet.

– Ja, jag har bestämt mig för att flytta hem. Jag kommer att ha Karlstad som bas och sedan får vi se var det tar vägen, säger Jörgen.

– Men jag har några idéer.

Att Jörgen flyttar hem efter sina två säsonger i Växjö är ingen skräll. Han har haft Karlstad som bas sedan han lämnade moderklubben Rögle som 22-åring 1995 och tidigare för MrMadhawk antytt att en hemflytt kan bli aktuell.

Anbud från Schweiz

Förutom den ettåriga utflykten till NHL 1999-00, har han aldrig spelat för någon annan klubb än Färjestad sedan dess.

– Visst hade jag mina anbud, bland annat från Schweiz. Det hade kanske varit bättre ekonomiskt, men då hade jag inte fått tävla på högsta nivå. Det fick jag alltid i Färjestad och det gav mig också chansen att spela i landslaget, vilket jag alltid var jävligt stolt över. Det fanns ingen anledning att flytta. Då hade det bara varit för pengarnas skull och det lockade mig inte.

Idag byter klubbarna i princip ut halva laget från en säsong till en annan?

– Ja, tyvärr. Men jag tror det år en utveckling som inte går att bromsa. Det byts ut väldigt mycket spelare och på alla nivåer. Här är väl Växjö i framkant som skrev femårskontrakt med Sam Hallam. Är han kvar tiden ut har han varit i klubben i nio år. Det kanske börjar gå åt fotbollshållet, där en coach och manager står för kontinuiteten medan stjärnorna kommer och går.

Vad är din roll I Växjös bås?

– Under match är det mer en allmän, övervakande roll. Jag tittar på detaljer och förmedlar det jag ser till spelarna och till Sam och Fredrik (Hellgren). Jag har ingen direkt coachningsuppgift mer än i power play och spel sex mot fem.  Då coachar jag.

Det går inte att klaga på ert power play. Bäst i grundserien och helt överlägsna i SM-slutspelet så här långt?

– Nej, verkligen inte. Det är väldigt kul att jobba med så skickliga spelare som vi har. Jag har mitt sätt att förmedla mitt budskap och det handlar väl mycket av att läsa av känslan och vilket självförtroende spelarna har. Och just nu är inte direkt lågt. Det finns mycket utrymme för egen kreativitet.

Inte som Sundin

Apropå kreativitet - hur stor kan Elias Pettersson bli?

– Ja, vad ska man svara på det? Han spelar som han är 25 och given i VM-laget. Han är en starkt bidragande orsak till att vårt pp funkar så bra. Och han har alla förutsättningar att bli en storstjärna. Han är inte någon Mats Sundin eller Peter Forsberg, inte samma spelartyp. Men han har alla verktyg.

Du säger given i VM-laget?

– Ja, jag tycker det. Han är fenomenal med en man mer och han kan göra saker som väldigt få andra kan göra. Jag vet att det är ett helt annat spel internationellt och han är ung och kanske inte tillräckligt stark fysisk. Men som joker att kasta in borde det finnas plats för honom.

Du har ett SM-guld som assisterande coach. Hur högt smäller det jämfört med de fem du tog som spelare?

– De som spelare smäller högre. Det är en större tillfredsställelse. Du är delaktig på ett helt annat sätt och har en större del i framgången. Men sedan är jag stolt över det som assisterande tränare också. Jag var ändå en del av processen.

Växjö har haft långa uppehåll både mellan grundserie och kvart, kvart till semi och nu lediga nio dagar innan första finalmatchen. Är det en fördel eller nackdel?

– Vi har diskuterat det mycket, men jag tycker det är en fördel. Både mentalt och fysiskt, då du kan vila de skavanker som alltid finns. Sedan har vi den eviga diskussionen om matchtempo. Om det är eller ej bra eller dåligt. Visst kan du komma ur rytmen lite, men det beror också på hur du tränar och vilken inställning du har på träningarna.

Max sju matcher kvar i Växjö. Sedan då?

– Det är inte så att telefonen står och ringer, men jag fortsätter gärna i båset. Det är kul att kunna förmedla sina idéer och sin kunskap och den där känslan av framgång är rätt häftig.

Du var sportchef i Färjestad så sent som hösten 2013 och sedan plötsligt tränare för U16-laget i Färjestad. Vad hände?

– Det var inget jag planerade och det var både smickrande och spännande att bli sportchef. Jag trodde nog jag skulle klara det. Men jag insåg efter att tag att det inte var något bra jobb för mig. Jag kände ingen uppbackning. En dag hösten 2013 gick jag bara hem. Jag hade ingen energi kvar och mådde dåligt ganska länge efteråt. Jag mådde dåligt både fysiskt och mentalt. Jag var aldrig sjukskriven eller fick någon diagnos, så jag vet inte om jag var utbränd.

– Men det var först till sommaren jag började må bättre igen.

Ville till hockeyn

Efter det jobbade Jörgen som expertkommentator på Radiosporten och tog över som tränare och allt-i-allo i i division I-klubben Forshaga utanför Karlstad.

Då ringde Henrik Evertsson från Växjö.

– Jag blev glad. Inga andra hade hört av sig. Jag ville tillbaka till hockeyn på den högsta nivån. Jag har haft två bra år i Växjö. 

De avslutas med en SM-final med start den 17 april. Jörgen Jönsson tolfte SM-final som spelare och ledare.

Sedan väntar han på ett nytt telefonsamtal.