Tampa faller till slut – efter 162 (!) dagar

avPer Bjurman

Foto: BRUCE BENNETT / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Steven Stamkos

NEW YORK. I 162 dagar har Tampa Bay Lightning toppat den östra NHL-tabellen. 

I natt – en dryg vecka innan grundserien avslutas – blev de nedpetade till andraplatsen.

Ja, Boston Bruins vann även den andra ”seriefinalen” mot huvudrivalen från västra Florida.

– Jag är inte orolig. Grundserien är grundserien, men hatten av för dem. De har haft vårt nummer i år, säger superstjärnan Steven Stamkos efter 4-2-förlusten.

Det var 18 oktober Tampa Bay ryckte åt sig ledningen i Atlantic-divisionen och östra konferensen – och sedan dess har de inte behövt lämna den ifrån sig.

Förrän i natt.

Precis som när de möttes i Florida för halvannan vecka sedan vann Boston Bruins – som jagat tabellettan med allt vildare aptit i över en månads tid nu – en rungande holmgång i TD Garden med 4-2.

Därmed går björnarna från Massachusetts om – och är ny etta i öst.

– Det känns bra, det här var en känsloladdad match mellan två extremt bra lag som slåss om alla poäng, säger målvakten Tuukka Rask till lokal media efteråt.

Oroande veckor

Det som borde oroa Tampa – som mycket väl kan stöta på sin svåraste motståndare redan andra playoff-rundan – allra mest, förutom att de börjat förlora så mycket två veckor innan slutspelet börjar, är att Bruins fortfarande har så många tunga pjäser på skadelistan.

I natt saknade de första backparet Zdeno Chara och Charlie McAvoy samt Rangers-förvärvet Rick Nash och utmärkte rookien Jake DeBrusk – men vann alltså ändå.

Bolts-spelarna verkar dock inte alltför ängsliga.

– Jag är inte orolig. Grundserien är grundserien, men hatten av för dem. De har haft vårt nummer i år, säger Steven Stamkos.

”Kommer behöva några öl”

Som Tuukka Rask nämnde var nattens match påfallande emotionell. Han började själv slåss med Corey Conacher efter en avblåsning i mitten av andra perioden, varpå Andrej Vasilevsky i Tampa-kassen kom farande över isen. Han stoppades dock av domarna innan regelrätt målvaktsslagsmål hann utbryta. 

– Ja, säger Rask med ett leende till Boston Journal, jag kommer behöva några öl för att varva ner efter den här matchen.

Även David Pastrnak var i hetluften och fullbordade ett Gordie Howe hattrick – alltså mål, assist och ett slagsmål, med den betydligt större Dan Girardi.

– Ja, det var ju i princip en slutspelsmatch, då kan det bli så, säger han.

Victor Hedman var en av gästernas bäste spelare och svarade för såväl mål som assist.

ARTIKELN HANDLAR OM