Nödlösningen som gjort supersuccé

avJohan Håkansson

HOCKEY

LULEÅ. Han kallades in från Norge på lån som en nödlösning.

Och förvandlade Luleå till ett vinnande lag.

– Det är fantastiskt kul just nu, säger Jonas Berglund.

Luleå led av akut centerkris. Joey Hishon var långtidsskadad och supertalangen Isac Lundeström åkte iväg till junior-VM.

Då vände sig Luleå västerut, till den egna produkten som gjorde ett bra jobb i Manglerud i den norska ligan.

Tränare Thomas Berglund visste exakt vad han skulle få av sin namne, eftersom han hade Berglund i Luleå säsongen 2012-2013.

– ”Bulan” var väldigt ivrig att få hit honom, säger Luleås sportchef Stefan Nilsson.

Jonas Berglund anslöt till Luleå efter två riktiga djupdykningar mot Brynäs. Hans första match blev faktiskt början på vägen tillbaka. Först en uddamålsförlust mot HV 71 på bortaplan, sedan tre raka segrar som tagit Luleå uppåt i tabellen.

”Det är fantastiskt kul”

I varje match har Berglund visat ett moget och begåvat centerspel som gett hela laget stadga. ”Bulan” har svarat med att ösa förtroende över sitt lån.

Mot Mora fick han spela hela 17.38, han var på isen vid många viktiga lägen och fick till sist sätta det avgörande 3-1-målet i tom kasse.

– Luleå har tagit in mig bra, men det är självklart lätt när tränaren tror på mig. ”Bulan” sa från början att jag bara skulle göra det jag kan så skulle det lösa sig. Jag går bara in och har kul och vill visa att jag kan spela här. Och det är fantastiskt kul just nu.

”Självklart vill jag stanna”

Berglunds kontrakt går ut om ett par veckor. Det är ett korttidskontrakt för skadad spelare, men Luleå har självklart börjat fundera på en förlängning med succémannen.

– Han har gjort det väldigt bra och vi är jättenöjda. Vi får se hur situationen ser ut med våra skadade spelare, men det är en fråga som vi ska ta ställning till inom kort. Först har vi derby mot Skellefteå, sedan är det nyår. Därefter bestämmer vi oss nog, säger Stefan Nilsson.

Och Berglund själv drömmer om att få slutföra det han har påbörjat.

– Självklart vill jag stanna. Det är här jag är uppfostrad och det är drömmen att få spela hemma i Luleå och få bidra.

ARTIKELN HANDLAR OM