Hyllningen: ”Filip håller på att bli en superstar”

avPer Bjurman

HOCKEY

NASHVILLE. En av de största matcher de någonsin spelat väntar på dem – och staden de bor i håller på att krevera av förväntan.

Men predatorerna från Nashville inte så mycket som blinkar inför Game 7-dramat hemma i Bridgestone. 

– Vi hotades av undergång i förra matchen i Winnipeg men som så ofta när vi absolut måste vinna stod vi för en perfekt insats och går därför in i den här fajten med en skön känsla, säger Mattias Ekholm till Sportbladet ett dygn innan andra Stanley Cup-rundans rungande klimax.

Man kunde tro att de skulle vara lite uppjagade.

En smula stressade.

Något tagna.

Det är ändå en match som gäller nästan allt – ja, åtminstone drömmar som kokat i deras bröstkorgar sedan de var små knattar – spelarna i Nashville Predators och Winnipeg Jets går upp upp i kommande natt.

Men något dygn innan pucken släpps verkar ingens ens ha armsvett.

Allt är som vanligt i bägge trupperna.

”En ny häftig upplevelse”

Mattias Ekholm, den svenske backen i Predators, har till exempel fullt upp med vardagsbestyr när vi ringer och ska precis lägga drygt sonen William, född så sent som i slutet av mars.

– Det ska bli kul med Game 7. Jag har spelat några sådana matcher tidigare, men aldrig på hemmaplan. Det blir en ny, häftig upplevelse, säger han.

– Men samtidigt är det viktigt att inte göra det större än vad det är. Uppförstorar man det för mycket blir man lätt spänd och börjar oroa sig för att begå misstag. Det är inget bra recept alls.

Det måste dock vara lättare sagt än gjort när hela Nashville ånyo drabbats av skenande hockeyfeber och lär ställa till med obeskrivlig karnevalsyra under torsdagen.

Knivseggen mot halspulsådern

– Det kommer bli något, fortsätter Mattias, men vi får se till att inte ryckas med för mycket. Kanske har vi gjort det i tidigare matcher, det är lätt att man blir lite för entusiastisk när det är sådant tryck.

– Istället hoppas jag vi kan hålla oss lugna och spela på det behärskade sätt vi gjort i de senaste matcherna i Winnipeg. Då ska det kunna gå bra.

Ja, för bara några dygn sedan spelade Predators med knivseggen pressad mot halspulsådern i dokumenterat svårbemästrade MTS Bell Place – där publiken är om möjligt än mer högljudd än i Bridgestone – men lyckades utmanövrera Jets helt och vann med 3-0.

– Det var väldigt starkt . Vi hotades av undergång men som så ofta när vi absolut måste vinna stod vi för en perfekt insats och går därför in i den här fajten med en skön känsla, konstaterar ”Eky”.

– På samma sätt tror jag vi kan använda oss lite av underdog-känslan vi utvecklade där. Det var inte många som trodde att vi skulle fixa det i Winnipeg men det gjorde vi och det stärker också självförtroendet.

Ett par konstverk till baljor

Det var i huvudsak med en ruskigt solid defensiv och briljant målvaktsspel av Pekka Rinne förstörde festen för Jets i sjätte matchen – och så högg offensiva artisterna Filip Forsberg och Viktor Arvidsson, två av tre kuggar i slutspelets kanske bästa kedja, till med granna mål när tillfälle gavs.

Framförallt stod Filip för ett par konstverk till baljor – och det har han gjort slutspelet igenom. De mål han gör just nu är nästan uteslutande vansinnigt snygga.  

– Det är skillnaden mellan bra spelare och riktiga stjärnor. De levererar och gör såna mål även i playoff, inte bara i grundserien. Det har han verkligen gjort. Filip håller på att bli en superstar, berömmer kompisen Ekholm.

Såna – superstars – kan vara bra att ha i Game 7 också...

NHL-svenskarna som tjänar bäst 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM