Efter succén – förbundet jagar nya mästerskap

HOCKEY

Men vi kan glömma senior-VM

Foto: JVM 2014 i Malmö, en ekonomisk succé för förbundet

MOSKVA. Glöm VM i Sverige på ett bra tag.

Nu siktar förbundet in sig på att göra hockeyfester med ungdomlig touch istället och har ansökt om J20-VM 2022 och U18-VM 2019.

– Vi måste göra en djup analys innan vi är mogna att ansöka om ett senior-VM igen, säger förbundsordförande Anders Larsson.

Ishockey-VM innebär hockeyfester - överallt, men inte i Sverige.

I alla fall sett ur publiksynpunkt och ekonomiskt.

Tre Kronor vann guld 2013 i Globen, men vid sidan av planen åkte Ishockeyförbundet på en smäll som innebar en bister faktura på 26 miljoner kronor.

Det ska jämföras med vad Tjeckien tjänade i fjol på sitt hemmaarrangemang, cirka 100 miljoner kronor.

– Tjeckien hade ett oerhört bra stöd av staden Prag. Det var en av skillnaderna mellan mästerskapet i Prag och de som vi arrangerade i Stockholm 2012 och 2013, därför har vi styrelsen tagit beslutet att analysera vad som krävs för att ett A-VM ska lyckas i Sverige. Vad behöver vi av kommunen? Vilka partners behöver vi med mera, säger Anders Larsson, ordförande i Svenska Ishockeyförbundet.

”Det kan vi inte acceptera”

Förbundet kommer att ansöka om VM någon gång i framtiden, men när det blir är osäkert.

– Vi i Sverige och förbundets styrelse gör nu ett arbete med en strategisk grupp som tittar på möjligheterna för en stark svensk ansökan längre fram. Det handlar om ett helhetskoncept med hockeyn, samarbetspartners, kommuner, säger Larsson och fortsätter:

– Vi är en stor nation i hockey och VM bör man ha med jämna mellanrum.  Och vi kan inte heller acceptera att Tjeckien tjänar en massa pengar på ett VM som de sedan kan lägga på att utbilda ledare och spelare. Och vi, på andra sidan, inte får den förmånen

Nu väljer Larsson och förbundet att sikta in sig på U18-VM 2019 och JVM 2022.

– 2022 fyller Ishockeyförbundet 100 år och ett JVM på hemmaplan vore en perfekt start på det firandet. Vi har krävt av IIHF att vi får besked inom kort om vi mästerskapet eller inte. Det är ett rejält planeringsarbete inför ett mästerskap, säger Anders Larsson.

Ekonomisk succé

JVM spelades i Malmö 2014 och blev en ekonomisk succé och en publikframgång där Malmö Arena kokade varje gång som Sverige spelade.

Nu hoppas Larsson på samma uppslutning till U18 och JVM, om Sverige för arrangemangen.

– Juniorhockeyn blir bara hetare och hetare. Vore jättekul att kunna bjuda alla hockeyintresserade i vårt land på fler fester i hockeyns tecken. Därefter hoppas jag vi kan ta sikte på ett A-VM på hemmaplan något av de efterföljande åren, säger Larsson.

ARTIKELN HANDLAR OM