Förre ÖHK-spelaren: ”Jag kommer att dö”

Uppdaterad 2016-10-12 | Publicerad 2016-10-11

Förre Örebro Hockey-spelaren Scott Matzka, 38, hade sett fram emot att få lära sina barn att skjuta handledsskott.

I stället håller sjukdomen ALS på att ta hans liv.

– Jag vet att den här sjukdomen kommer döda mig, berättar han i en känslosam text på The Players Tribune.

Följ ämnen
Scott Matzka.

Det var säsongen 2009/10 som hockeyvagabonden Scott Matzka spelade en säsong i Örebro. Trots 27 poäng på 37 matcher lämnade han klubben under pågående säsong för att flytta vidare till Finland.

– Jag har inte motsvarat varken mina eller klubbens förväntningar. Det är svårt att säga varför det blivit så, men jag är inte nöjd med säsongen och är samtidigt väldigt tacksam att få en ny chans i en riktigt bra liga, sa han till NA då.

”En osynlig kraft”

Tre år senare avslutade Matzka sin karriär. Men livet som hockeypensionär blev inte alls som amerikanen hade tänkt sig. Bara ett år senare började hans händer och underarmar oförklarligt att krampa.

– Först trodde jag inte att det var något särskilt, men ju oftare det hände desto mer orolig blev jag. Det var som en osynlig kraft tog över min kropp, skriver han på The Players Tribune.

Det krävdes inte många sökningar på internet på symptomen för att inse att det fanns en risk att han drabbats av den muskelnedbrytande sjukdomen ALS. Efter ett flertal läkarbesök, med olika svar, kom också det fruktade beskedet.

”Catie bara tappade det”

– Jag satt bara där orörlig. Mina tankar skenade. Catie (hans fru red. anm.)... hon bara tappade det. "Nej!", sa hon innan tårarna började komma. ”Nej!”

– Jag visste att den här sjukdomen kommer döda mig.

Efter beskedet har sjukdomen drastiskt försämrats hans tillstånd. I stället för att kunna springa har han svårt att ens duscha och talet börjar blir sämre. Och allra värst för Scott Matzka har det varit att han inte kunnat leka med sina två små barn som vanligt.

– Jag hade hoppats att det inte skulle gå så här snabbt. Och det är förkrossande att deras minnen av mig inte kommer bli att jag lär dem att kasta en boll eller skjuta ett handledsskott – deras minnen av mig kommer vara att jag har svårt att prata, skriver Matzka.