”Går inte att ta ut någonting i förskott”

HOCKEY

Kan bli finalklara natten till torsdag

Foto: San Jose Sharks firar.

TAMPA. En bunt hungriga hajar är första gången på väg att simma in i Stanley Cup-finalen.

San Jose Sharks slog St. Louis Blues i  Scottrade Center i natt och kan nu avgöra hela serien natten till torsdag.

– Men mycket jobb återstår. Det här blir bara svårare och svårare, säger suveräne tvåmålsskytten Joe Pavelski efter 6-3-segern.

Efter alla år av kollapser, motgångar och besvikelser står San Jose Sharks slutligen på tröskeln till Stanley Cup-finalen

De behöver bara en seger till – hemma i sin Sharktank på onsdag kväll.

Och visar de samma karaktär och envishet och mentala styrka som i femte matchen i Scottrade Center i natt kan de mycket väl bärga den.

Blues gjorde sin kanske bästa hemmamatch i serien – åtminstone under de 40 inledande minuterna – och hade ledningen vid två tillfällen i  period 1 och period 2, men hajarna från Kalifornien blinkade aldrig. De kom hela tiden tillbaka – och strax före och strax efter sista pausen avgjorde Joe Pavelski matchen.

”Kollektiv insats”

Först klappade han in 3-3 på ett direktskott mitt i slottet när en och en halv minut återstod av mittperioden. Sedan styrde han med kirurgisk precision in ett ledningsmål sexton sekunder i tredje akten.

Därefter stängde gästerna mycket effektivt ner resten av showen. Blues fick ingen yta och ingen tid och skapade noll – och till sist satt 3-5 och 3-6 i tom kasse.

– Ja, vi svarade för en väldigt fin kollektiv insats. Vi möter ett mycket bra lag och behöver vara på tårna i 60 minuter och det var i den här matchen, säger hjälten Pavelski till NBC.

– Nu ska vi försöka göra om det på hemmaplan i övermorgon.

Att han bara är 60 minuter från karriärens första Stanley Cup-final vill Pavelski dock inte prata så mycket om.

– Vi kan inte tänka på det ännu, det går inte att ta ut någonting i förskott. Mycket jobb återstår. I slutspelet blir det bara svårare och svårare för varje match, menar han.

Jo, Blues svär också på att de ska göra det exceptionellt svårt för dem.

– Vi har vunnit i deras hall tidigare och kan göra det igen. Vi ska se till att det blir en sjunde, avgörande match här i St Louis, säger lagkaptenen David Backes.

St. Louis-svenskarna Alex Steen och Patrik Berglund svarade för varsin assist i nattens match.

Pittsburgh–Tampa Bay, 2–3 i matcher (nästa match tisdag, Tampa)

St Louis–San Jose, 2–3 i matcher (onsdag, San Jose)

ARTIKELN HANDLAR OM