Per Ledin känner sig diskriminerad – för sin ålder

HOCKEY

Kall på marknaden – ger mothugg

Foto: Per Ledin i Luleå-tröjan.

Poängkung i Salzburg, ligamästare och mer tränad än någonsin.

Men Per Ledin, 37, är kall på den svenska transfermarknaden.

Nu berättar profilen att han känner sig diskriminerad – på grund av sin ålder.

– Jag älskar att träna hårt, det handlar inte om några grillkvällar med en massa bira, säger absolutisten.

Han har varit en av SHL:s största profiler i många år.

Per Ledin har totalt spelat 697 matcher för Luleå, Färjestad och HV 71, har gjort 277 poäng och blivit känd för sin tuffa spelstil.

Men trots två starka säsonger i Luleå, dit han återvände, erbjöds han inget nytt kontrakt med klubben inför den gångna säsongen.

Då blev det i stället spel i Österrike.

– Jag hade en av mina bästa säsonger i Salzburg. Jag gjorde mitt första hattrick som senior och vann guldet, säger Ledin, som nu har återvänt hem till Sverige.

"Får utmana dem"

Men någon ny klubbadress har han inte hittat.

Han är snarare kall på marknaden.

Profilen, som fyller 38 år i september, berättar nu att han känner sig ratad och diskriminerad av landets sportchefer som vägrar att sajna honom – på grund av åldern.

Han vill ge mothugg.

– Jag får väl ringa upp sportcheferna, eller coacherna, och utmana dem. Då får jag backa upp det jag säger nu också, säger Ledin.

Han fortsätter:

– Människor är olika. I mitt fall är åldern bara en siffra. Huvudsaken är väl att man har en inre motivation och ett driv?

Kritiserar sportcheferna

Ledin menar att han är bättre tränad än någonsin och när merparten av spelarna nu tagit sommarledigt har 37-åringen i stället höjt sin egen träningsdos.

– Den generella uppfattningen är att 37 år är för gammalt. Det är enkelt att dra upp ålderskortet. De kan inte sajna mig eftersom att det inte ser bra ut för fansen, för sponsorer, och de hävdar att yngre killar knackar på dörren.

– Men har man inte "de rätta äldre spelarna" som kan driva laget på rätt sätt, ge positiv energi, hjälpa de yngre att ta nästa steg – hur kan man då bli ännu bättre som lag?

"Använder som tändvätska"

Han tränar numera ofta på egen hand, men viker nu två veckor åt JRM:s träningscamp i Karlskoga som leds av förre NHL- och Färjestadsbacken Roger Johansson.

– På sommaren älskar jag att lägga tid på att bli en bättre spelare. Jag är en extrem-människa på så sätt. Som absolutist blir det inga fester med en massa bira.

Känner du dig nobbad enbart på grund av din ålder?

– Det är så det är. Men jag tar till mig det och försöker använda det som tändvätska. Träna ännu hårdare, avslutar Ledin.

ARTIKELN HANDLAR OM