Domarchefen ger sitt stöd till AIK

HOCKEY

”Borde resulterat i utvisning”

AIK rasade över Robin Gartners crosschecking och överväger själva att anmäla Karlskronabacken.

Nu får klubben även medhåll av hockeyallsvenskans domarchef.

– Det var en checking to the head, menar Tomas Thorsbrink.

I första periodens slutminut höll Hovet på att explodera av ilska när Robin Gartner, i tumultet framför målet, crosscheckade Christian Sandberg i huvudhöjd.

AIK och hemmapubliken krävde matchstraff för Gartner och visselorkanen var högljudd när han ”bara” fick en tvåminutersutvisning.

Efteråt granskade domarduon Patric Bjälkander och Daniel Winge situationen, men valde att inte anmäla Gartner till disciplinnämnden.

– Det är märkligt, sade AIK:s sportchef Anders Gozzi efter matchen när pratat med domarna.

Gozzi berättade sedan att AIK överväger att ta saken i egna händer, bryta ”gentlemens agreements” och själva anmäla Karlskronabacken.

Granskar händelser

Nu får klubben dessutom stöd av hockeyallsvenskans domarchef, Tomas Thorsbrink.

– Det var en checking to the head och borde ha resulterat i utvisning 2+10 minuter eller 5+20 minuter, game misconduct, säger han.

Thorsbrink förklarar också att direktkvalet till SHL går under hockeyallsvenskans upplägg och därför kan inte Referensgruppen – som granskar händelser som domare missar – att ta upp ärendet.

– Det är bara domarna som kan anmäla händelser i efterhand. Men AIK kan också välja att anmäla och då är disciplinnämnden skyldiga att granska.

ARTIKELN HANDLAR OM