NHL

Skänkte hela sin bonus till flicklag

NHL-stjärnan hyllas: ”Betyder enormt mycket”

Av: 

Andreas Käck

Per Bjurman

HOCKEY

Mika Zibanejad valde att skänka bort sin VM-guldbonus.

Var pengarna gick? Till flicklag runtom i Stockholm.

– Det verkade uppskattas och det är klart att man är glad över det, säger den 25-årige New York Rangers-stjärnan till Sportbladet.

Sportbladet har tidigare berättat om Mika Zibanejads beslut att skänka bort sin VM-guldbonus till bättre behövande. NHL-stjärnan och hans bror Monir – som också är hans agent – berättade i våras att de planerar att skänka totalt 300 000 kronor (150 000 var).

Var pengarna hamnade? I fem olika flicklag runtom i Stockholm.

– Mika och Monir bestämde sig för att pengarna skulle gå till flickhockeyn för att ge den en skjuts framåt. Syftet var att sätta en guldkant på tillvaron för tjejerna, berättar säger Sara Ridderlund, ungdomsansvarig i Huddinge Hockey.

”Behövs pengar i tjejhockeyn”

Pengarna har fördelats så här:

  • 60 000 kronor vardera till Huddinge flickor B samt Huddinge flickor AZ.
  • 60 000 kronor vardera till Brinkens IF/Djurgårdens två flicklag.
  • 60 000 kronor till Älta IF:s flicklag.

– Jag har alltid velat göra något för stockholmshockeyn, så jag pratade länge med brorsan, som gör allting när det gäller mina bitar utanför isen, om att ge tillbaka på något vis. Till slut satte viss oss ner med vårt team och försökte reda ut vad som var bästa alternativet. Var behövdes pengarna? Och vi kom fram till att det var i tjejhockeyn. Det verkade uppskattas och det är klart att man är glad över det, säger Zibanejad till Sportbladet efter tisdagens morning skate borta i New York.

I helgen ska Huddinge Hockey arrangera ett evenemang för att hylla Zibanejads gåva.

– Det här betyder enormt mycket för tjejerna. Det innebär ju dels att vi kan ge dem den här guldkanten den här säsongen, dels att vi kan investera lite mer långsiktigt, säger Sara Ridderlund.

”Vill ge tillbaka”

Zibajenad själv:

– Jag hoppas de kan få ut mycket av de resurserna, att de kan använda resurserna till att utvecklas och kanske få ännu fler tjejer att haka på.

– För mig handlar det om att kunna ge tillbaka. Alla spelare och klubbar har kanske inte nödvändiga resurser och får inte riktigt de bästa möjligheterna. Jag tycker alla är värda chansen och ska få prova på hockey och se om de tycker det är kul. Utan såna chanser hade jag själv inte varit här idag.

Publisert:

Aftonbladet

/

Sportbladet

/

Hockey

/

NHL

LÄS VIDARE

Zibanejad: ”Han är bäste svensk i NHL” • Megaenkät med 70 svenska NHL-spelare

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

NHL

Mika Zibanejad

New York Rangers