Verkligheten på väg ikapp de heta lagen

HOCKEY

Hockeytorsdag med Thomas Tynander

Förr sa vi alltid att 20 omgångar var en bra värdemätare – då visste vi ungefär hur tabellen skulle se ut i februari, inför slutspelet.

Glöm det 2010/11.

Räkna med stora förflyttningar under december.

Foto: AIK – på väg att tappa mark?

Senast var det i ett samtal med Frölundas defensivspecialist Mikael Johansson, strax före seriestarten. Han sa:

– Folk måste ha tålamod om det går dåligt för oss i början. Kom igen efter 20 omgångar, då vet vi hur säsongen ser ut.

Frölunda var näst sist efter 20 omgångar, i mitten av november. Luleå var etta och Södertälje jumbo. Inte mycket har hänt sedan dess.

Men jag tror det mullrar lite i tabellen framöver. Vi kan spå rejäla och ovanliga förflyttningar under julmånaden. Vinterns elitserie har överraskat oss på många sätt och än är det inte över.

Har hittat självförtroende

Räkna med tabellyft för tidigare formsvaga lag som HV 71, Frölunda, Timrå och Brynäs. Det är lag som nyligen hittat självförtroende som kan bygga sviter.

Inte minst HV 71 kan få bra skjuts framöver, tack vare ett power play som börjar likna guldåret. Och så har smålänningarna Daniel Larsson, en målvakt som ensam kan knäcka ett helt motståndarlag.

Räkna med att tidigare heta lag som Luleå, Skellefteå och AIK inom kort tappar mark. De har under långa perioder spelat över sin förmåga och när det nu börjar spricka i fasaden kommer verkligheten i kapp. Alla tre lagen har en svajig vecka bakom sig och jag tror det bara är början.

Den roligaste på många år

Det är självklart stora förflyttningar som gör tabellen intressant. Vem bryr sig om en lagidrott där tabellen redan är spikad efter en dryg tredjedel av säsongen?

Tack vare lagen jag nämnt här ovan kan årets säsong bli en av de roligaste på många år.

Och vilka lag som till slut spelar en final är fortfarande helt öppet. För förhoppningsvis kommer det nya omkastningar i januari. Det är till och med troligt, för så jämn är serien. Poängmässigt är elitserien ett getingbo vi kanske aldrig tidigare upplevt.

Många spelare hävdar att de aldrig läser tidningarna eller har koll på det egna lagets placering. Det borde de – elitserietabellen har aldrig varit intressantare.

ARTIKELN HANDLAR OM