Djurgårdens IF Ishockey

Dif är med i toppen – trots spelarflykten

Av: 

Tomas Ros

Hovet och Globen kokade under SM-slutspelet i våras. Även i år tippas Djurgården högt av de flesta experter – trots att laget tappat flera nyckelspelare.
Hovet och Globen kokade under SM-slutspelet i våras. Även i år tippas Djurgården högt av de flesta experter – trots att laget tappat flera nyckelspelare.

HOCKEY

Superskräll förra säsongen.

Nu har lagen läst sönder Djurgårdens taktik.

Räkna med sophomore jinx för Hardy Nilsson och hans järnkaminer.

Det var en galen hockeysäsong för Djurgården i fjol.

Formkurvan gick rakt uppåt och slutspelet blev en publikfest med framgångar för Djurgården som fick tanken tillbaka till 1989, 90 och 91.

Men en framgång i elitserien för alltid med sig spelarflykt och sex spelare försvann till KHL och NHL.

201 poäng försvann

Givetvis var det inte 13:e forward eller åttonde back som lämnade laget. De två poängbästa backarna har lämnat och poängkungen Marcus Nilson valde try out i Devils. Till och med den mycket omtyckte målvaktstränaren Jonas Forsberg försvann som en avlöning.

Och så då slutspelsfantomen Gustaf Wesslau, som skrev på för Columbus Blue Jackets. 201 poäng försvann från Djurgården över en natt och vem som helst förstår att laget inte är lika bra kommande säsong.

Men ändå rankas Djurgården högt av Sportbladet och övrig hockeyexpertis.

Anledningen är givetvis den spelidé som laget har med ett annorlunda uppspel och en spelform med Sedin-hockey i offensiv zon som passar de skridskoskickliga djurgårdarna perfekt.

Det spelar på något sätt ingen roll vem du sätter på isen. Cehlin eller Brodin eller John Norman. Bara du kan åka skridskor och är hänsynslös så passar du in i Hardy Nilsson-hockeyn.

Men jag är osäker på Djurgården.

Måste vara det.

Hög intensitet efter krismötet

Såg hemmamatchen i onsdags mot Brynäs och Djurgården är just nu inte ett topplag. Det saknas kvalité i laget och Stefan Ridderwall är ingen Wesslau. Sedan hörde jag att laget hade krismöte efter matchen och det var het stämning. Det tyder antingen på att harmonin är borta eller att lagets spelarråd med Ölvestad, Falk och Ragnarsson blev galna för att alla inte gav järnet.

Träningarna efter mötet bjöd på fruktansvärd hög intensitet så troligtvis hade krismötet effekt.

Djurgården har sålt rekordmånga säsongskort den här hösten.

Finns en liga där Djurgården utklassar alla andra lag – den som rankar bäst stämning på matcherna.

Fotnot: Sophomore jinx hänvisar till där det andra året eller andra försöket inte blir lika bra som det första året/försöket.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inget av SHL och Hockeyallsvenskan – streama alla matcher på C More!

C More

Publisert:

Sportbladet – SHL

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om SHL ishockey: Avslöjandena, åsikterna, profilporträtten, djupanalyserna och listorna!

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Djurgårdens IF Ishockey