Jan Simons död: ’Oerhört tragiskt’

”Hockeyn i Mora blir aldrig sig lik”

avAndreas Käck

HOCKEY

Han styrde Mora IK i 37 år.

Nu kommer beskedet att klubbikonen Jan Simons är död.

– Det är oerhört tragiskt, säger nuvarande klubbdirektören Peter Hermodsson.

Han har kämpat mot cancer på senare tid.

Nu kommer beskedet att Jan Simons, mannen som blev den förste anställde i Mora IK och som sedan styrde klubben i 37 år, gått bort.

– Det stämmer. Vi kommer att gå ut med en skrivelse på vår hemsida under eftermiddagen. Vi har inte hunnit göra det än av respekt för familjen, säger Moras nuvarande klubbdirektör Peter Hermodsson.

”Blir aldrig sig lik”

Vad säger du om beskedet?

– Vi har ju känt till att han varit sjuk under en längre tid, så det kommer inte som en överraskning för oss som känner honom, men det är lik förbannat fruktansvärt tragiskt. Hockeyn i Mora kommer aldrig bli sig lik efter det här. ”Janne” har betytt så oerhört mycket för Mora IK och för Mora som ort.

Går det att sätta ord på vad han betytt för klubben?

– Nej, jag tycker inte det. Jag hittar inte orden i alla fall. Hela klubben lever och andas ”Janne”. Det är han som byggt upp klubben. Han han gjort så enormt mycket, och inte bara för Mora utan även för svensk hockey. Det finns inga ord. Vi känner stor sorg i dag och vi tänker förstås på hans familj och alla anhöriga, säger Peter Hermodsson.

”Var en legendar”

Jan Simons blev 71 år gammal.

Enligt Dalarnas Tidningar avled han under onsdagsmorgonen.

Han sörjs nu av Hockeysverige.

”Hittar inte ord när man nås av beskedet att den stora ledaren Janne Simons gått ur tiden. En fin vän, en ledstjärna för svensk hockey. Vila i frid Janne”, skriver tränarprofilen Leif Strömberg på Twitter.

”Tråkigt att läsa att Jan Simons gått bort, en legendar inom Mora IK, och även i svensk hockey. Beklagar sorgen för dom anhöriga. Vila i frid Janne”, skriver Färjestad-backen Mikael Wikstrand, som fostrades i Mora, på Twitter.

Foto: Ulf Palm/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM

Mora IK