KHL öppnar för NHL-förstärkningar

avKalle Karlsson

HOCKEY

Ställer hårdare krav på de icke-ryska spelarna

Foto: AP
Alexander Ovetjkin.

Elitserien har sagt nej till NHL-förstärkningar.

Ryska KHL öppnar för tre spelare per lag.

– De utländska spelarna måste dessutom möta vissa kriterier så att vi endast får hit de allra bästa utländska spelarna till NHL, säger ligans vice president Vladimir Sjalajev.

På lördag kommer NHL-lockouten bli ett faktum. Parterna står så långt ifrån varandra i förhandlingarna att alla räknar med att den tvist inte går att undvika.

Svenska elitserien har satt stopp för NHL-spelare som skriver korttidskontrakt. Hockeyallsvenskan gjorde en helomvändning och gav klubbarna rätt att avgöra själva.

Nu meddelar ryska KHL att de kommer att begränsa sig till tre NHL-spelare per lag. De får dessutom bara ta in en icke-rysk spelare per lag.

– De utländska spelarna måste dessutom möta vissa kriterier så att vi endast får hit de allra bästa utländska spelarna till KHL, säger ligans vice president Vladimir Sjalajev.

Hårdare kriterier

Om en utländsk spelare ska få spela i KHL måste han nå upp till något av dessa kriterier, enligt Hockeysverige:

Spelaren måste ha spelat minst 150 matcher i NHL under de tre senaste säsongerna.

Spelaren har erfarenhet av KHL.

Spelaren har representerat sitt land under en av de två senaste VM-, JVM-, eller OS-turneringarna.

Spelaren har vunnit Stanley Cup, spelat en Stanley Cup-final eller vunnit något av de individuella priser som NHL delar ut efter säsongen.

KHL-klubbarna utanför Ryssland har rätt att skriva korttidskontrakt med mer än en utländsk spelare, men inte fler än tre NHL-spelare.

Lönetaket i ligan påverkas inte av lönerna som betalas till NHL-spelarna som inte får tjäna mer än 65 procent av lönen de har i NHL.