Hattrick av Steen

HOCKEY

”Alexander den store” bakom Torontos förnedring av Boston

Foto: Poängfest Alexander Steen gratuleras av bland andra Mats Sundin efter sitt andra mål för kvällen mot Boston.

Kalla det ketchupeffekt. Efter månader av felstudsar och stolpskott fick Alexander Steen allt att stämma i natt. I utklassningen av Boston Bruins, 10-2, svarade den unge Torontosvensken för tre mål och två assist.

Efter att ha gjort 18 mål för Toronto under sin rookiesäsong i fjol hyllade alla Alexander Steen. Hans andrasäsong har varit betydligt tuffare. På sina 32 första matcher lyckades 22-åringen bara hitta nätet en gång. Och Torontocoachen Paul Maurice gick så långt som att kritisera svensken offentligt för sin bristande produktion.

Efter nattens förnedring av Boston – i Boston – var det annat ljud i skällan.

– Det har aldrig funnits några betänkligheter kring hans talang, säger Maurice om Alexander Steen till AP. Det var andra aspekter av hans spel vi ifrågasatte, men han har jobbat hårt för att förbättra dem.

Första hattricket i NHL

Mot Bruins nästan fördubblade Steen sin målskörd för säsongen. Med sin NHL-karriärs första hattrick lade han grunden för Torontos storseger – och gick från fyra till sju gjorda mål.

Hans första mål för aftonen betydde 3-2 för Leafs och kom i mitten av den andra perioden. Den före detta modoiten tryckte sig mellan Bostons backpar, kastade sig efter pucken och forcerade in ledningsmålet bakom Tim Thomas med en backhand.

Steens andra betydde 5-2. Det kom efter ett blixtrande klapp-klapp-spel med Mats Sundin och Jeff O’Neill. I den tredje perioden fullbordade sedan den Kanadafödde svensken sitt hattrick genom att prickskjuta 8-2 förbi en misslyckad Tim Thomas, som därefter togs av isen.

Bruins: ”Vi skäms”

Bruins spelare var av naturlig anledning inte riktigt nöjda med att bli utskåpade på hemmais.

– Vi skäms, säger backen Brad Stuart. Det var nästan som om vi gav upp. Vi var varken mentalt eller känslomässigt förberedda på det här. Vi kan knappast sjunka mycket lägre.

Mats Sundin lämnade, storsegern till trots, isen med blott en assist. En kväll som denna var den skrala utdelningen säkerligen något han kunde leva med.

Ulf Bodin ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM

NHL