Botten, Luleå!

HOCKEY

Aldrig varit så dåligt: Om jag inte trodde på laget skulle jag kliva av

Foto: sist Gusten Törnqvist släpper in den första av tre mål i derbyt mot Skellefteå. Luleå ligger nu sist i elitserien.

LULEÅ. Ännu en förlust hemma och Luleå ligger nu sist i elitserien.

Rekordsämst var ordet.

– Om jag inte trodde att vi var rätt personer att leda Luleå så skulle jag ju kliva av på en gång, säger tränaren Roger Rönnberg.

5 600 åskådare kom till Coop Arena för att se derbyt.Fullsatt med andra ord.

Efter sextio minuter lämnade Luleås spelare isen med sänkta huvuden. Laget ligger sist i elitserien efter 29 omgångar.

– Det är ingen som är särskilt glad över det här, säger Luleåstjärnan Lubos Bartecko.

Laget har alltid haft en makalös förmåga att ta sig till slutspel. Men Luleå har under den tid som laget spelat i elitserien aldrig legat så dåligt till som nu. Under presskonferens efter presskonferens har man hört förklaringar på hur ineffektivt laget är i power play.

Gårdagen var inget undantag.

Luleå fick chansen i tre raka numerära överlägen i början av matchen och Skellefteå pressades tillbaka.

”Vi tar inte chansen”

Men målen uteblev.

– Vi får verkligen chansen att ta ett grepp och vi tar inte det greppet och det är kanske det som smärtar. Det blir stirrigt och lite frustrerat i power play, säger Rönnberg.

Luleås enda mål kom efter en bjudning av Skellefteåmålvakten Andreas Hadelöv som först lämnade en retur för att sedan fullständigt tappa uppfattningen vilken riktning pucken tagit.

Hur ska ni vända det här?

– Det är så här att vi tycker att vi har mycket som är bra. Men framförallt ska vi ha ett fungerande power play. Ska vi bli ett vinnande lag och ett slutspelslag måste vi ha ett power play som producerar. Allt annat är att lura sig själv.

Roger Rönnberg var orolig för att hans lags spel skulle ge honom grått hår.

Gråa hårstrån

– Om det blir fler såna här matcher så kommer man att se ut som Hardy Nilsson till slut, med många gråa strån, säger han.

Oroar det dig att ni spelat mer än halva säsongen och har ett power play som inte fungerar?

– Jag skulle ljuga om jag sa att jag var bekväm med det. Varje tränaren vill ju ha ett fungerande power play och ett fungerande box play. Vi vet ju hur viktigt det är. Givetvis är det en av våra viktigaste saker att förbättra.

Är det er spelidé i power play som inte fungerar eller är det att spelarna inte utför spelidén?

– Det hade varit jättelätt att skylla på killarna. Det är alltid en kombination av hur man vill spela och hur killarna klarar av att utföra det. Men vi jobbar med det tillsammans. Vi har sagt det hela tiden att alla är hundra procent ansvariga. Det gäller alla runt laget. Vi får se. Vi tycker att vårt ”pp” såg bättre ut före uppehållet.

Vad känner man som tränare när man hör publiken skrika att man vill se ”Osten” i båset?

– Det har inte jag hört.

Känner du att du och Roger Kyrö är rätt personer att ta Luleå ur den här krisen?

– Ja, om jag inte trodde att vi var rätt personer att leda Luleå så skulle jag ju kliva av på en gång. Jag har ett enormt stort hjärta för föreningen och om jag inte trodde på det jobb som jag gör så hade jag klivit av direkt.

ARTIKELN HANDLAR OM